Kännykän kanssa lenkille – liikuntasovellukset motivoivat parempiin tuloksiin

Urheilusuoritusten mittaaminen erilaisilla mobiilisovelluksilla yleistyy. Suoritusten jakaminen julkisesti sitouttaa ihmisen liikkumiseen ja auttaa urheilemaan tehokkaammin. Toisille suoritusten jakaminen on myös keino nostaa statustaan.

ilmiöt
Lenkkeilijä
Kalle Niskala / Yle

Kaarinalainen Petri Ronimus napsauttaa älypuhelimestaan liikuntasovelluksen päälle aina kun hän lähtee lenkille. Lenkin jälkeen mies jakaa suorituksensa julkisesti sovelluksen omaan verkkoyhteisöön.

Ronimus on tehnyt näin jo kohta kolmen vuoden ajan.

– Aikanaan kaikki lähti juoksemisesta. Luin tällaisesta ohjelmasta ja lähdin koittamaan. Ensimmäinen lenkki, jonka tein, oli 14 kilometriä. En ollut koskaan juossut niin paljon, mutta kännykän kanssa vaan lähdin menemään, Ronimus kertoo.

Yhä useampi suomalainen lähtee lenkille yhdessä älypuhelimen kanssa. Liikkumisesta ja kuntoilusta kiinnostuneille on tarjolla kymmeniä ilmaisia sovelluksia, joiden avulla voi mitata matkaa, aikaa, nopeutta ja esimerkiksi energiankulutusta. Suomessa suosituin sovellus lienee kotimainen Sports Tracker, jolla oli jo vuonna 2013 noin 400 000 suomalaista käyttäjää.

Suoritusten jakaminen auttaa sitoutumaan liikuntaan

GPS:n paikannustietoihin perustuvat sovellukset mahdollistavat harjoitusten tarkan mittaamisen ja harjoituspäiväkirjan pitämisen. Sovellusta käyttämällä harjoituspäiväkirjan pitäminen on vaivatonta ja kehityksen seuraaminen helppoa. Suoritusten tekeminen julkiseksi sitouttaa ihmisen liikkumiseen ja auttaa tavoitteen saavuttamisessa.

Sports tracker
Liikuntasovellusten avulla harjoituspäiväkirjan pitäminen käy vaivattomasti.Paula Koskinen / Yle

– Parhaimmillaan liikuntasuoritusten jakaminen julkisesti voi antaa lisäpotkua liikuntaan. Kun tietää jakavansa suorituksensa muiden nähtäväksi, liikkuu moni kovempitehoisesti, pidempään ja tekee paremman suorituksen, kertoo Hanna Pihlajamäki, joka on kirjoittanut pro gradu –tutkielmansa siitä, voiko urheilusuoritusten jakaminen verkkoyhteisöissä motivoida ihmistä liikkumaan.

Myös Petri Ronimukselle Sports Trackerin käyttäminen on kova motivaattori ja sen käytön myötä tulokset ovat parantuneet. Noin vuosi sovelluksen käytön aloittamisen jälkeen Ronimus juoksi puolimaratonin. Sen jälkeen hänen polvensa kipeytyi ja nyt lääkäri on kieltänyt juoksemisen. Sovellus on edelleen ahkerassa käytössä, vaikka laji on vaihtunut kävelyksi.

Kilpailuhenkeä ja joskus vain osa totuudesta

Moni jopa totesi, että suorituksen jakaminen on eräänlaista pröystäilyä.

Hanna Pihlajamäki

Suorituksia jaetaan sosiaalisessa mediassa ja sovellusten omissa verkkoyhteisöissä. Pihlajamäen tutkimuksen mukaan naiset jakavat suorituksiaan mieluiten läheiselle ystäväpiirilleen ja miehet helpommin isolle yleisölle.

– Liikuntasuorituksia jakamalla miehet haluavat muodostaa kaverisuhteita ja toisaalta myös korottaa sosiaalista asemaansa, Pihlajamäki sanoo.

Netissä jaettua sisältöä ja urheilusuorituksia ei kuitenkaan aina kannata pitää koko totuutena. Monelle voi olla kova houkutus antaa sosiaalisessa mediassa siloiteltu kuva omasta arjestaan. Huonommat suoritukset on helppo jättää jakamatta.

Kuvakaappaus urheilusuorituksesta
Petri Ronimuksen haastattelu tehtiin pienen kävelylenkin aikana. Suoritus laitettiin julkiseen jakoon, kuten kaikki muutkin Ronimuksen tekemät lenkit.Kuvakaappaus

– Suorituksen pitää olla jotenkin erityinen, jotta se jaetaan. Moni jopa totesi, että suorituksen jakaminen on eräänlaista pröystäilyä. He myönsivät sen ihan avoimesti, kertoo Pihlajamäki, joka haastatteli liikuntasovelluksia käyttäviä ihmisiä tutkimustaan varten.

Petri Ronimus laittaa jakoon jokaisen tekemänsä lenkin tiedot. Harjoitusten julkinen jakaminen on jäänyt tavaksi, eikä Ronimus osaa suoraan nimetä syytä toiminnalleen. Pientä kilpailuhenkeä kuitenkin löytyy.

– Jokin aika sitten meillä oli appiukon kanssa kilpailu siitä, kumpi kävelee nopeammin. Vaikka onhan se ehkä vähän säälittävää, että kilpailen kymmenen vuotta vanhemman appiukkoni kanssa, kertoo Ronimus nauraen.