April Jazz on Marzi Nymanille hikinen rupeama – mukana ainakin neljässä kokoonpanossa

Monessa liemessä keitetty Markus "Marzi" Nyman johtaa nykyisin Espoo Big Bandia, jota hän lukioikäisenä ihaili. EBB:n lisäksi mies soittaa ainakin kolmessa eri kokoonpanossa Espoon April Jazz -festivaaleilla.

Marzi Nyman kuvailee Espoo Big Bandia merirosvoretkueeksi, joka tapaa treeneissä ja hajaantuu konsertin jälkeen, kunnes palaa taas jossain vaiheessa yhteen. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Tänään alkaa Espoon April Jazz, jossa yhdellä muusikolla on kädet täynnä töitä. Markus ”Marzi” Nyman esiintyy festivaaleilla neljässä eri kokoonpanossa ja osallistuu tapojensa mukaisesti myös iltajameihin.

– Se usein kuvastaa April Jazz -fiilistä, että ollaan vähän univeloissa, jokseenkin hysteerisessä mielentilassa ja sen myötä sitten syntyy jotain legendaarista, mies nauraa.

Isojen poikien big band täyttää vuosia

April Jazzin ohjelmistoon kuuluu Nymanin johtaman Espoo Big Bandin 35-vuotisjuhlakonsertti. Hän suhtautuu juhlavuotta viettävään orkesteriin läheisesti, mutta kunnioittavasti.

– Teemme aika aktiivisella otteella muutaman proggiksen vuodessa. Porukka toimii hyvällä fiiliksellä, sillä lailla, että se säilyy kuitenkin hauskanpitona.

Ensikosketuksen johtamaansa orkesteriin mies sai jo vuosikausia sitten.

– Kun menin Tapiolan lukioon joskus 1990-luvun puolivälissä, se oli se niin sanottu isojen poikien big band, jota tuli siihen aikaan myös fanitettua. Siinä soittivat muun muassa Rami Eskelinen ja Lenni-Kalle Taipale, mies muistelee.

Seuraavaksi vasara kouraan

Tiiviin April Jazz -viikon jälkeen Marzi Nyman aikoo paiskia hetken toisenlaisia hommia.

– Kun savu laskeutuu ensi viikon alussa, täytyy mennä mökille rakentamaan uutta mökkirakennusta. Hyvin tervehenkinen kevät on siis luvassa.