1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Saarikko, Orpo, Elomaa, Lohela... Ministeriksi on tunkua Varsinais-Suomessa

Tutkijan mukaan Annika Saarikon ministerivalinta on lähes selvä. Ilkka Kanerva voi puolestaan alkaa kaivaa hautaa ministerihaaveilleen. Ministeriksi havittelevan kannattaa olla nuori tai nainen.

Annika Saarikko, Petteri Orpo ja Ritva Elomaa Kuva: Yle

Annika Saarikko, 31-vuotias, perheellinen nainen – harvinaisuus puolueensa riveissä. Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen laitoksen erikoistutkijan Erkka Railon mukaan keskustan varapuheenjohtaja voi käytännössä jo aloittaa ministerinsalkun valitsemisen.

Tilanne on kylmästi niin, että on kovat paineet löytää hallitukseen tasaveroinen määrä miehiä ja naisia.

Erkka Railo

– Hänet tunnetaan erittäin ahkerana ja terävä-älyisenä ihmisenä, joka on auttanut keskustaa hyvin monenlaisissa tehtävissä. Uskoisin, että hän osaa puolustaa erinomaisesti Varsinais-Suomen etuja, mikäli hänestä ministeri tulee. Perhesyyt saattavat estää sen.

Kokeneiden keskustalaisten Olavi Ala-Nissilän ja Esko Kivirannan kohtaloksi koituvat todennäköisesti niin ikään ikä ja sukupuoli.

– Keski-iän ylittäneistä miespoliitikoista tuntuu olevan suorastaan ylitarjontaa puolueessa. Saarikon mahdollisuudet eivät perustu pelkästään komeaan äänimäärään, vaan uskoisin, että hallitukseen kaivataan nuorta energistä naista tasapainottamaan keski-iän ylittänyttä valtiomiessarjaa, kuten Olli Rehn tai Matti vanhanen, Railo analysoi.

Nyt kansanedustajiksi valituilla naisilla on Railon mukaan ylipäänsä hyvä mahdollisuus päästä kiinni salkkuun.

– Tilanne on kylmästi niin, että on kovat paineet löytää hallitukseen tasaveroinen määrä miehiä ja naisia. Tälläinen käytäntö on ollut 25 vuotta. Tilanne toimii naisten eduksi.

Kokoomuksen salkku ei olekaan kahden kauppa

Se, montako ministeriä Varsinais-Suomen on edes mahdollista saada, riippuu lopulta siitä, keitä keskusta haluaa kanssaan hallitukseen. Porvarihallitusta on alustavasti väläytelty punamultaa todennäköisempänä vaihtoehtona. Toteutuessaan se tarkoittaisi hyvin mahdollisesti lisää salkkuja Varsinais-Suomeen.

Kanervalle saatetaan löytää jokin muu paikka palvella eduskuntaa ja kansaa.

Erkka Railo

Yksi asia on kuitenkin Railon mukaan lähes taputeltu ilman neuvottelujakin: Vaikka kokoomus olisi hallituksessa, Ilkka Kanervalla on tuskin toiveita ministerin salkusta.

– Valinta kohdistuu todennäköisemmin niihin, joilla aikaisempaa kohun painolastia ei ole. Kanervalle saatetaan löytää jokin muu paikka palvella eduskuntaa ja kansaa. Esimerkiksi eduskunnan puhemies tai varapuhemies voisi olla sellainen.

Ministerinä edellisen kautensa päättänyt puoluetoveri Petteri Orpo on puolestaan vahvoilla. Keskustalla riittää miehistä tarjontaa omastakin takaa, mutta Railon mukaan Orpon näytöillä voi odottaa hyvää asemaa.

– Puolueella on tarve nostaa nuorta ja nuorekasta porukkaa. Orpo on jo ohittanut neljänkymmenen, mutta se tuskin tulee esteeksi, koska sen perusteella, mitä olen kuullut, hän on pärjännyt ministerinä oikein hyvin. Jos porvarihallitus toteutuu, Orpo on eturivin kandidaatti.

Vihreiden tiellä seisoo isoja esteitä

Hallitustunnustelijaksi nouseva Juha Sipilä on sanonut painottavansa hallitusohjelmaa vaalituloksen ohi. Hieman yllättäen vihreillä ja keskustalla on yhteisiä intressejä: esimerkiksi biotalous ja perustulo.

Kun sopiva salkku löytyy, pystyy Kike Elomaa sen varmasti kunnialla hoitamaan.

Erkka Railo

Vihreiden varsinaissuomalaisen puheenjohtajan Ville Niinistön ministeritien edessä seisoo kuitenkin kaksi estettä.

Ensimmäinen on perussuomalaiset, mikäli keskusta haluaa puolueen kanssa hallitusyhteistyöhön. Vihreiden ja Perussuomalaisten näkemykset muun muassa maahanmuuttopolitiikasta eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

Toinen este on vihreät itse. Näyttävä lähtö edellisen hallituksen ydinvoimalinjausten vuoksi, on herättänyt epäilyksen puolueen yhteistyövarmuudesta.

– Vihreitä tai Vasemmistoliittoa ei haluta päästää hallitukseen vaa'ankieliasemaan, jossa ne voisivat uhata hallituksesta lähdöllä ja sitä kautta pakottaa muut puolueet tahtoonsa, Railo selittää.

Perussuomalaisilla varma varsinaissuuomalainen

Kokoomuksen Kanervan lisäksi myös Ritva Elomaa on ilmoittanut ministerihaaveistaan. Toisin kuin Ikelle, Kikelle haave voi vielä muuttua todeksi.

– En pidä hänen mahdollisuuksiaan ollenkaan huonoina. Kun sopiva salkku löytyy, pystyy Kike Elomaa sen varmasti kunnialla hoitamaan.

Sekä perussuomalaisilla että keskustalla on pulaa naisedustajista. Tämä tarkoitaa sitä, että jos perussuomalaiset nousevat hallitukseen, on myös Maria Lohelalla mahdollisuus salkkuun.

– Jos Perussuomalaiset pääsee hallitukseen, se ei ole poissuljettua.

Vasemmalta ei asiaa hallitukseen

Vaikka Sipilä päätyisi punamultaan, Vasemmistoliitosta tuskin nousee ministereitä seuraavaan hallitukseen. Puolue hävisi vaaleissa menettäen kaksi paikkaa. Lisäksi puolueen talouslinjausten yhteensovittaminen keskustan linjauksiin vaatisi roimasti luovuutta.

Varsinais-Suomen äänikuningatar Li Andersson aloittaakin uransa kansanedustajana lähes varmuudella oppositiosta.

– On ollut huhuja siitä, että Paavo Arhinmäki väistyisi puheenjohtajan paikalta ja siinä tilanteessa Li Anderrson on ykkösrivin ehdokas.

Myös SDP:n mahdollisuudet näyttävät Railon mukaan heikoilta. Tosin kausi oppositioissa voisi tehdä puolueen kannatukselle ihmeitä.

– Puolueella on jälleen peiliin katsomisen paikka. Se on ollut aiemminkin, mutta puolue on taitavasti kyennyt välttämään sen. Voisi tehdä hyvää istua yksi kausi oppositiossa ja miettiä, minkälaisella politiikalla ne miesäänestäjät, jotka siirtyivät perussuomalaisiin, kyettäisiin voittamaan takaisin.

Kieli on kohtalon kysymys

Lähes kaikkien puolueiden kohdalla ratkaiseviksi tekijöiksi hallitukseen menon kannalta saattavat muodostua Perussuomalaisten linajukset, mikäli puolue pääsee keskustan hallituskumppaniksi.

Näin on myös RKP:n laita ja puolueen hallituspaikka näyttääkin epätodennäköisemmältä kuin koskaan. Se on ollut hallituksessa yhtäjaksoisesti 1970-luvulta lähtien.

RKP ei ole tunnettu kovista vaatimuksista eikä se ole asettanut korkeita kynnyksiä hallitukseen menolle, mutta puolue tuskin myötäilee aivan kaikkea hallituspaikan toivossa.

– Saattaa olla sellainen hetki, että RKP tulee hyvin tarkkaan miettimään, jos Perussuomalaiset haluavat hallitusohjelmaan kirjauksen siitä, että lähdetään kokeilemaan valinnaista venäjää Itä-Suomessa. Tilanne on erittäin mielenkiintoinen ja riippuu pitkälti hallitusohjelmasta, Railo sanoo.