Cirque du Soleil myytiin pääomasijoittajille

Maailman tunnetuimpiin kuuluva nykysirkus, kanadalainen Cirque du Soleil vaihtaa omistajaa. Sirkuksen ostavat amerikkalainen ja kiinalainen pääomasijoitusyhtiö. Kauppasumma on noin 1,4 miljardia euroa.

viihde
Cirque du Soleil -ryhmän KÀ-esitys.
Cirque du Soleil -ryhmän KÀ-esitys vuonna 2013.Tomas Muscionico / Cirque du Soleil

Uudet omistajat ovat amerikkalainen TPG Capital sekä kiinalainen Fosun. Sirkuksen perustaja ja siitä 90 prosenttia omistanut Guy Laliberte säilyy yhtiön pienosakkaana.

TPG on yksi maailman suurimmista pääomasijoitusyhtiöistä, jolla on ollut omistuksia muun muassa Burger King -pikaruokaketjussa sekä tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayerissa.

Fosunin avulla Cirque du Soleil toivoo pääsevänsä kasvaville Kiinan markkinoille, kertoo kaupasta raportoinut Financial Times. Sirkus on esiintynyt Kiinassa, mutta kaikki ei ole sujunut toivotusti. Sirkus joutui muun muassa poistamaan esityksestään kuuluisan kuvan Tiananmenin aukiolla panssarit pysäyttäneestä miehestä. Kiinaan kuuluvassa Macaossa näytökset jouduttiin lopettamaan vähäisen kiinnostuksen vuoksi.

Cirque du Soleil on paininut talousvaikeuksissa. Vuonna 2012 sen omistajayhtiö teki tappiota ja sirkus joutui kulukuurille.

Suomessakin usein esiintynyt Cirque du Soleil on entisen tulennielijän Guy Laliberten vuonna 1984 perustama viihdeyritys. Sirkuksella on useita pysyviä ja kiertäviä sirkusseurueita. Sen esitykset yhdistävät sirkustaitoja, teatteria ja eri musiikkityylejä.