yle.fi-etusivu

Maan ensimmäinen ekokoulu odottaa uusia innovaatioita

Ekokoulun suunnittelu jatkuu Laukaassa kuumeisesti. Tänään vuorossa markkinavuoropuhelu, jossa alueen yritykset pääsevät esittelemään ajatuksiaan ekokoulusta.

Laukaa
Hapsu-hirvi liitutaululla.
Linda Saukko-Rauta

Vuonteen, Savion ja Tarvaalan kylille kaavaillaan yhteistä koulua, jossa ekologisuus näkyisi mahdollisimman hyvin niin opetuksessa, rakentamisessa, lämmittämisessä kuin koulukuljetuksissa ja -ruokailussakin.

Suunnittelun mottona on saada koulu sadalle oppilaalle sadaksi vuodeksi.

Tänään Laukaassa järjestetään tilaisuus, jossa yritykset pääsevät esittelemään ajatuksiaan koulusta.

– Markkinavuoropuhelussa yritykset pääsevät konkreettisesti esittelemään uutta teknologiaansa, joka soveltuisi ekokouluun. Se on mainos ja näyteikkuna – ekokoulusta voisi tulla tärkeää referenssi yritykselle, projektipäällikkö Antti Tourunen sanoo.

Tourusen mukaan erityisesti vientiin tähtääville yrityksille aina korostetaan kotimaisten referenssien tärkeyttä.

– Tässä kohtaa julkinen sektori voi toimia hyvänä esimerkkinä.

Ekologisuus kaikessa huomioon

Toteutuessaan Laukaan ekokoulu olisi Suomessa ensimmäinen laatuaan.

Tourusen mukaan ekologisuus on helpointa ottaa huomioon opetuksessa, rakentamisessa puolestaan aiotaan käyttää mahdollisimman paljon puuta.

Lämmitysmuodoksi on tarkoitus valita hiilijalanjäljeltään mahdollisimman pieni vaihtoehto, ja ympäristön kuormitusta olisi tarkoitus pienentää myös biopolttoaineiden käyttämisellä koulukuljetuksissa.

– Lähiruokakin on potentiaalinen kohde, mutta siihen liittyy vielä haasteita, kuten pienet toimituserät ja logistiikka.

Päätös syksyllä

Ekokoulu on otettu Laukaassa innostuneesti vastaan. Päätös koulun rakentamisesta tehdään kunnanvaltuustossa syksyllä. Sitä ennen vielä selvitetään koulun laajuutta, esimerkiksi sitä, tuleeko koulun yhteyteen päiväkoti tai liikuntasali.

– Budjetti selviää vasta, kun laajuudesta päätetään, mutta useamman miljoonan euron hankkeesta joka tapauksessa on kyse, Tourunen sanoo.

Antti Tourusta haastateli Riina Mäentausta.