Hyppää sisältöön

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen ei halunnut kerätä puolueelle ääniä Väyrysen tavoin

Vasemmistoliitto ei saanut uuteen eduskuntaan yhtään edustajaa Kainuusta. Moni olisi halunnut Merja Kyllösen ehdolle nytkin, mutta europarlamentaarikko ei kokenut sitä oikeaksi tavaksi. Heikko tulos johtuu hänen mielestään nuorista ehdokkaista, joiden tunnettavuus ja vetovoima eivät vielä riittäneet eduskuntaan.

Merja Kyllönen. Kuva: Sini Salmenjoki

Entinen vasemmistoliiton kansanedustaja, europarlamentaarikko Merja Kyllönen on pettynyt vasemmiston vaalitulokseen, mutta hän ei ole niinkään huolissaan puolueensa tilasta kuin alati laskevasta äänestysprosentista. Puoleen tilaa voi aina korjata, rakentaa ja kehittää, mutta äänestysaktiivisuuden alamäki mietityttää.

– Koko demokratian tilasta voi olla tällä hetkellä huolissaan. Mitä äänestysaktiivisuudelle pitäisi oikein tehdä, kun nukkuvien puolue alkaa olla voittaja joka vaaleissa.

Kyllönen myöntää, että Kainuun vasemmiston 70-vuotisen kansanedustajaputken katkeaminen on pettymys.

– Totta kai se harmittaa, että Kainuu edustajapaikan menetti. Mutta selvää oli, kun tietoa äänestysaktiivisuudesta alkoi tulla, ettei meillä ole mahdollisuutta pitää paikkaa niillä äänestysprosenteilla. Siinä on peiliin katsomisen paikka, että minkälaista politiikkaa olisi pitänyt tehdä, jotta kansan usko tekijöihin säilyisi.

Mukana täytyy olla tosissaan

Mikä sitten meni pieleen kun kainuulaisen vasemmistoedustuksen pitkä putki katkesi ja äänet hajaantuivat niin, että yhteenlaskettuinakin ehdokkaiden saamat äänet olisivat oikeuttaneet vain varasijaan?

– Ehdokkaat tekivät aktiivisesti vaalityötä, kentällä oli hyvä henki ja ihmisiä oli liikkeellä. Kyllä se mietityttää, että miksi se ei realisoitunut ääniksi vaaliuurnilla. Tietysti mietin sitä, että mitä olisi voinut tehdä enemmän tai toisin, Merja Kyllönen toteaa. 

Että ehkä enemmänkin rakentava ja luova linja olisi paikallaan kuin se vastustava ja enemmänkin torjuntaan pohjautuva linja.

Merja Kyllönen

Kyllönen on saanut palautetta siitä, että hänen olisi pitänyt Paavo Väyrysen tavoin lähteä ehdolle keräämään ääniä vasemmistoliitolle. Siitäkin huolimatta, että Kyllönen ei olisi palannut kotimaan politiikkaan vaan jatkanut Brysselissä.

– En kuitenkaan itse kokenut sitä oikeaksi enkä ajattele, että sillä tavalla pystyy katsoa äänestäjiään rehellisesti silmiin. Silloin kun on mukana, pitää olla tosissaan mukana ja oikeasti ehdolla sinne, minne pyrkii. Tämmöinen pelin politiikka ei ole sitä mitä vasemmisto meillä perinteisesti tekee ja sitä kautta pyrkii ääniä saamaan, Kyllönen jatkaa.

Hän näkee yhdeksi tekijäksi surkeassa vaalituloksessa nuoren polven tulemisen, joista harva menee läpi ensimmäisellä yrittämällä.

– Meillä on ollut nuorennusleikkaus koko poliittisessa systeemissä halki maan ja se näkyy myös Kainuussa. Uusia, tuoreita kasvoja, jotka eivät vielä ole niin vetovoimaisia. Harva kuitenkaan menee läpi ensimmäisissä vaaleissaan, se usko ja tunnettavuus pitää ajan kautta lyödä läpi.

– Seikkoja on monta eikä tietysti tämä hallitustaival eivätkä nämä viimeiset vuoden kotimaan politiikassa varmaan ole sitä uskoa kansalaisiin luoneet, että sillä vaikuttamisella olisi väliä, Kyllönen arvioi.

Pettymys näkyy vastarintaliikkeenä

Merja Kyllösen mielestä ihmisten väsyminen ja pettymys suomalaiseen poliittiseen järjestelmään näkyy osin vastarintaliikkeen äänestämisenä.

– Osa ihmisistä pitää politiikkaa pelletouhuna tänä päivänä. Ja osa äänestää vastarintaliikkeenä sinne sellaisia toimijoita, jotka eivät edes ole innokkaitamitään työtä tekemään vaan touhuavat kaiken maailman muissa kuvioissa ja viihdyttävät sitten median kautta kansalaisia. Tämä on poliittisesti hämmentävää aikaa koko Suomen näkövinkkelistä. Saa nähdä mihin suuntaan sitä sitten mennään.

Meillä on ollut nuorennusleikkaus koko poliittisessa systeemissä halki maan ja se näkyy myös Kainuussa.

Merja Kyllönen

Kyllösen mielestä vasemmistoliiton ja SDP:n pitäisi miettiä asioita ehdottomasti yhdessä ja miettiä mihin vasemmisto on kokonaisuutena menossa.

Keskustan nousun taustalla on rauhallinen ja itse politiikan tekoon keskittyvä työ.

– Se rähjääminen ja epäluulon luonti, mikä on ollut viime vuosina aika paljon pinnalla valtakunnan politiikassa pinnalla, on saanut esimerkiksi Juha Sipilässä vastapainon, joka on hyvin rauhallinen ja rakentava. Siinä mielessä meillä on kyllä paljon opittavaa koko vasemmistona. Että ehkä enemmänkin rakentava ja luova linja olisi paikallaan kuin se vastustava ja enemmänkin torjuntaan pohjautuva linja, Kyllönen toteaa.

Suomen vaalit kiinnostavat ulkomaillakin

Vaalipettymystä Merja Kyllönen ei ehdi pitkään kotonaan Suomussalmella vatvoa, sillä työt Euroopan parlamentissa jatkuivat maanantaina. Tällä viikolla Kyllönen valmistelee päivitystä liikenteen valkoiseen kirjaan.

Ja osa äänestää vastarintaliikkeenä sinne sellaisia toimijoita, jotka ei edes ole innokkaita mitään työtä tekemään vaan touhuavat kaiken maailman muissa kuvioissa ja viihdyttävät sitten median kautta kansalaisia.

Merja Kyllönen

– Sitä voisi sanoa liikenteen eurooppalaiseksi raamatuksi, sieltä tulee sitten linjauksia ja ohjeistuksia kotimaan toimijoillekin. Myös energiaunioni on toinen, josta Brysselissä käydään nyt kovasti keskustelua Eurooppa-tasolla.

Kyllönen lensi vaalien jälkeisenä päivänä Brysseliin, jossa puidaan tällä viikolla Suomen vaalitulosta. Kyselyjä onkin jo kolahdellut sähköpostiin heti maanantaiaamuna.

– Työviikko on mielenkiintoinen siksikin, että pääsen kertomaan parlamentissa ja omassa ryhmässäni, mitä Suomessa tapahtuu ja vastaamaan niihin huolestuneisiin kyselyihin, joita on tullut jo sähköpostiin ulkomailta. Niissä on kyselty, että pannaanko Suomessa nyt ovet kiinni ja aletaanko täällä nyt elää suomettumisen aikaa. Perussuomalaisten vaalimenetys herättää kysymyksiä laajemmallakin kentällä.

Suomussalmella viikonloppu meni Kyllösellä osin töissä, mutta aikaa jäi myös akkujen lataamiseen Kintajärven rannalla. Europarlamentaarikko toteaa, että Kainuu on edelleen se paikka, missä ihmisen on maailman paras olla.

.
.