1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Utelias kaskelotti yllätti merentutkijat – video

Meksikonlahdella metaanin ja hiilivedyn pitoisuuksia mitanneet tutkijat saivat yllätysvieraan viime viikolla. Kaskelotti ui yhtäkkiä tutkijoiden vedenalaisen kameran kuvaan ja jäi kiertelemään ryhmän laitteistoa.

Ulkomaat
Kaskelotti kiinnostui merentutkijoiden laitteista Meksikonlahdella.
Tutkijoiden mukaan 11-metrinen valas tuli paikalle todennäköisesti tutkimuslaitteiston äänten takia.

Meksikonlahdella meren kaasupitoisuuksia mitanneet tutkijat saivat yllätysvieraan viime viikon tiistaina. Ryhmän tutkimuslaitteistosta kiinnostunut kaskelotti jäi kiertelemään kameroilla varustettua tutkimuslaitteistoa pitkäksi aikaa.

Valas kierteli useaan kertaan metaani- ja hiilivetypitoisuuksia mitanneen tutkijaryhmän kauko-ohjattavaa tutkimuslaitteistoa. 11-metrinen valas ei kuitenkaan kertaakaan törmännyt siihen.

Tutkijoiden mukaan valas kiinnostui tutkimuslaitteistosta todennäköisesti siitä peräisin olevien vaimeiden äänten vuoksi. Valaiden kuulo on huomattavasti ihmisten kuuloa parempi. Valaat voivat kuulla tiettyjä äänen taajuuksia veden alla jopa 60 kilometrin päähän.

Tutkijaryhmän alus E/V Nautilus ja sen miehistö ovat osa suurempaa merentutkimusprojektia, jossa ovat mukana National Geographic Society ja Ocean Trust -merentutkimusjärjestö. Projekti tutkii ja kartoittaa valtameriä Meksikonlahdelta Brittiläiseen Kolumbiaan.

Tutkijaryhmä julkaisi videon alun perin YouTube-tilillään, ja se on saanut miljoonia katsojia maailmanlaajuisesti.

Kaskelotit voivat elää yli 70-vuotiaiksi ja kasvaa jopa 16-metrisiksi. Ne sukeltavat ravinnon perässä jopa yli kahden kilometrin syvyyteen. Niitä elää valtamerissä ympäri maailman, mutta niiden kannat on luokiteltu haavoittuvalle tasolle Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton uhanalaisten lajien Punaisella listalla (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi