Oikeudenkäynti "Auschwitzin kirjanpitäjää" vastaan alkoi Saksassa

93-vuotiasta SS-miestä Oskar Gröningiä syytetään avunannosta 300 000 ihmisen surmaamiseen.

Ulkomaat
Auschwitzin keskitysleirin portti.
Auschwitzin keskitysleirin portti.Jacek Bednarczyk / EPA

Lüneburgissa Saksassa on alkanut oikeudenkäynti Auschwitzin keskitysleirillä toisen maailmansodan aikana työskennellyttä entistä SS-miestä Oskar Gröningiä vastaan.

93-vuotias Gröningin uskotaan olevan yksi viimeisistä, jotka joutuvat vastaamaan oikeudessa natsi-Saksan julmuuksista.

Auschwitzin kirjanpitäjänä tunnettua Gröningiä syytetään avunannosta 300 000 murhaan.

Gröning työskenteli Auschwitzissa syyskuusta 1942 lokakuuhun 1944. Hänen tehtävänään oli huolehtia vangeilta takavarikoidusta rahoista. Hän oli myös vastaanottamassa leirille tuotuja vankeja asemalaiturilla. Siellä vangit eroteltiin niihin, jotka lähetetään pakkotyöhön ja niihin, jotka viedään heti surmattaviksi.

Gröningin syytteet liittyvät operaatioon, jossa SS kyyditsi keväällä 1944 noin 425 000 juutalaista Unkarista Auschwitziin. Heistä noin 300 000 vietiin heti saavuttuaan tapettavaksi kaasukammioon.

Gröning on itse sanonut, ettei hän henkilökohtaisesti vahingoittanut vankeja. Syyttäjien mukaan hän oli kuitenkin osa koneistoa, joka surmasi Auschwitzissa noin 1,1 miljoonaa ihmistä.

Ennakkotapaus on Sobiborin keskitysleirin vartijana toimineen John Demjanjukin vuonna 2011 saama tuomio 28 000 juutalaisen murhasta. Oikeus katsoi, että tuomion perusteeksi riittää se, että Demjanjuk toimi kuolemanleirillä vartijana.

Lähteet: Yle Uutiset, AP, AFP