Kalat odottivat vapautta liki 70 vuotta – maaherran ikivanha mahtikäsky tepsi vasta vuonna 2015

Korkein hallinto-oikeus määräsi kalaportaat Virolahden Kantturakoskeen. Kaloille pitäisi avautua reitti kymmenien vuosien tauon jälkeen.

Kotimaa
Uumajajoen kalaportaat.
Susanna Siironen / Yle

Virolahden Kantturakoskeen on tehtävä kalatie. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös perustuu vuonna 1950 tehtyyn vanhaan Kymen lääninhallituksen päätökseen, jota ei ole missään vaiheessa kumottu.

Kalaportaiden tarina alkoi jo vuonna 1924, kun Wiipurin läänin maaherra määräsi Kantturakosken vesilaitoksen omistajan rakentaman ja kunnossapitämän voimalaitospadon yhteyteen kalaportaan.

Määräys annettiin samalla, kun vesilaitokselle annettiin perustamispäätös. Koskessa ollut kalaporras rakennettiin 1930-luvulla ja se poistettiin käytöstä vuonna 1949.

Vuonna 1950 Kantturakosken vesilaitoksen padotuskorkeutta nostettiin ja omistaja määrättiin edelleen rakentamaan kalaporras. Kalaporrasta ei kuitenkaan koskaan ole rakennettu.

Vuosia sitten Kaakkois-Suomen Ely-keskus vaati 10 000 euron uhkasakolla voimalaitokselle kalatietä. Vaasan hallinto-oikeus vapautti tuolloin Kantturakosken Vesivoiman kalatien rakentamisesta.

Korkein hallinto-oikeus on toista mieltä. Sen mukaan uusia päätöksiä ei ole tehty, joten vanha velvoite kalaportaan rakentamisesta on edelleen voimassa.

Kalaportaat mahdollistavat reitin kutupaikoille

Kantturakosken alapuoliset koskialueet kunnostettiin vuonna 2002, jolloin Kantturakosken alapuoliseen Myllykosken patoon tehtiin kalan nousun mahdollistavat muutokset. Tuolloin voimalaitospadosta tuli Virojoen alin kalankulkua estävä rakenne.

Yläpuolisessa Virojoessa olisi runsaasti vaelluskalojen lisääntymiseen soveltuvia koski- ja virta-alueita.

Kantturakosken Vesivoiman on jätettävä suunnitelmat ja aikataulut kalatien toteuttamisesta vuoden loppuun mennessä.