Naiset keräsivät 25 kiloa koirankakkaa: "Onneksi ei ollut löysää"

Kotkan Hirssaaren asukkaat kyllästyivät joka puolella pursuavaan koirankakkaan. Kourallinen naisia ryhtyi toimeen ja puhdisti alueen jätöksistä.

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Kadunvarsia ja pienvenesatamaa rumentavat koirien jätökset ovat nousseet kevään kuluessa ongelmaksi Kotkan Hirssaaressa.

– Meillä on toukokuussa perinteiset kevätjuhlat, mutta joka puolella oli aivan hirveästi koirankakkaa. Ajattelin, että koko juhla pitää perua, kertoo Hirssaaren koiraihmisten puuhanainen Ritva Lepistö.

Lepistö mainitsi ongelmasta muille koiranomistajille, minkä seurauksena kahdeksan naista kokoontui viime lauantaina pienvenesatamaan kakkatalkoisiin.

– Osa naisista keräsi kakkaa, toiset kiinnittivät paikallisen eläintarvikeliikkeen lahjoittamia kakkapusseja sähkötolppiin.

Itse en kehtaisi jättää koirankakkoja alueille, joilla liikkuu ihmisiä.

Ritva Lepistö

Veneilevien koirien jätöksiä

Naiset siivosivat venesataman ja aallonmurtajan ympäristöä sekä nurmikenttää, jossa juhlat on tarkoitus järjestää. Myös tienvarsia siistittiin.

– Saimme 25 kiloa sitä itseään kasaan. Onneksi sitä oli helppo kerätä, kun se oli kuivaa eikä löysää.

Kakat kerättiin jätesäkkeihin, jotka puolestaan päätyivät veneilijöille tarkoitettuihin roska-astioihin. Lepistö arvioi, että pienvenesatamassa on paljon veneilijöiden koirien jätöksiä.

– Itse en kehtaisi jättää koirankakkoja alueille, joilla liikkuu ihmisiä.

Lisää roska-astioita ja kakkatarroja

Myös paikallinen eläintarvikeliike Musti ja Mirri lähti tempaukseen mukaan ja jakaa nyt koiranomistajille ilmaisia kakkapusseja.

– Haluamme herättää huomiota yleisestä siisteydestä, kertoo Mustin ja Mirrin myymäläpäällikkö Sara Paldán.

Onhan se koirankakka kivempi roskiksessa kuin kengänpohjassa.

Sara Paldán

Paldánin mielestä kaupunki voisi järjestää koirankakalle lisää roska-astioita. Lisäksi kuka tahansa voi liimata omaan roskikseensa tarran, joka antaa koiraa ulkoiluttaville luvan heittää kakkapussin sinne.

– Tarroja näkee harmittavan vähän. Jossain vaiheessa niitä oli enemmän. Onhan se koirankakka kivempi roskiksessa kuin kengänpohjassa.