Hyppää sisältöön

Valtaosa uusista kansanedustajista palkkaisi lisää poliiseja – Vihreissä eniten vastustusta

Vaalikonevastausten mukaan penseimmin poliisien määrän lisäämisen suhtaudutaan eteläisissä vaalipiireissä ja vihreissä. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat innokkaimpia lisäämään poliisien määrää.

Moottoripyöräpoliisi mittasi tutkalla nopeuksia Veturitiellä, Helsingissä 16. huhtikuuta 2015. Suomen poliisilaitokset osallistuvat vuorokauden mittaiseen kansainväliseen nopeusvalvontamaratoniin. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Huomattava enemmistö uusista kansanedustajista vastaa Ylen vaalikoneessa myöntävästi kysymykseen siitä, tarvitaanko Suomeen lisää poliiseja. Poliisien määrän lisäämistä kannattaa jopa 164 kansanedustajaa, eli 84 prosenttia uudesta eduskunnasta.

Uusista kansanedustajista 16 prosenttia vastasi olevansa jokseenkin eri mieltä. Yksikään kansanedustaja ei vastannut olevansa täysin eri mieltä.

Etelässä vastustus suurinta

Poliisien lisäämistä vastustettiin keskimääräistä enemmän Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan vaalipiireissä. Suurinta vastustus oli Uudellamaalla, missä 23 prosenttia kansanedustajista vastasi olevansa jokseenkin eri mieltä.

Suurinta kannatus poliisien määrän lisäämiselle oli Satakunnassa, missä kaikki vaalipiirin kansanedustajat vastasivat myönteisesti kysymykseen. Kannatus oli sataprosenttista myös Ahvenanmaalla, tosin Ahvenanmaan vaalipiiristä valitaan vain yksi kansanedustaja.

Perussuomalaiset ja RKP poliisipuolueita

Neljän suurimman puolueen edustajien vastaukset noudattelivat enimmäkseen keskiarvoa. Poikkeuksena oli eduskunnan toiseksi suurin puolue perussuomalaiset, jonka 38 edustajasta vain yksi vastasi olevansa jokseenkin eri mieltä.

Kaikkein eniten kannatusta poliisien lisääminen sai RKP:ssä, jonka kaikki yhdeksän kansanedustajaa vastasivat kysymykseen olevansa täysin tai jokseenkin samaa mieltä.

Vihreät erottuivat joukosta suurimmalla määrällä kielteisiä vastauksia. Vihreiden 15 kansanedustajasta seitsemän, eli prosentteina lähes puolet, vastasi olevansa jokseenkin eri mieltä.

Myös vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien kansanedustajat vastustivat poliisien määrän lisäämistä keskimääräistä enemmän. Kolmannes kristillisten ja neljännes vasemmiston kansanedustajista vastasi olevansa jokseenkin eri mieltä.

Muokattu 22.4.2015 7.08: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, kannatus oli suurta RKP:ssä, ei kristillisdemokraateissa. Kristillisdemokraateilla on 5 kansanedustajaa, RKP:llä 9.