Hyppää sisältöön

Mopoja siivotaan pois pyöräteiltä – "Kaikkien etu"

Mopot on siirretty yhä enemmän pois pyöräteiltä liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Mopon paikka on ensijaisesti ajoradalla. Autoilijoilta toivotaan mopoilijan nykyistä parempaa huomioimista.

Kuva: Yle

Mopoilla voi ajaa entistä harvemmilla kevyen liikenteen väylillä. Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa ELY-keskuksella on hallinnassaan noin 320 kilometriä pyöräteitä. Pari viikkoa sitten tehdyn reittiuudistuksen jälkeen mopoille sallittujen pyöräteiden määrästä karsittiin 100 kilometriä pois.

– Nopeusrajoitukset, liikennemäärä ja esimerkiksi piennarleveys vaikuttivat, kun väylät käytiin läpi, sanoo liikenneturvallisuusvastaava Sonja Lehtonen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Liikennevirasto on ohjeistanut aiempaa selvemmin, että mopon ensisijainen paikka on ajoradalla erityisesti taajamissa. Taustalla on halu parantaa liikenneturvallisuutta.

– On kaikkien etu, ettei mopo puikkelehdi siellä ja täällä. Samalla toiveena on, että autoilija kunnioittaisi mopoa tasaveroisena tielläliikkujana. Autoilijoilta vaaditaan myös malttia esimerkiksi ohituksissa, kertoo Lehtonen.

Tyypillisessä mopokolarissa kääntyvä auton kuljettaja ei ole huomannut kevyen liikenteen väylää ajavaa mopoilijaa.  Esimerkiksi Rovaniemellä, Oulussa ja Tampereella on saatu tutkittuakin tietoa siitä, että mopojen siirto pyöräteiltä on vähentänyt mopo-onnettomuuksia.

Palautetta odotetaan

Muutokset ovat herättäneet paikoin vilkastakin keskustelua esimerkiksi lehtien palstoilla tai netissä. Viranomaiselle suoraa palautetta on tullut toistaiseksi vähän.

– Mopoilijan vanhemmat tietysti ovat huolissaan. Toisaalta vanhemmat voisivat myös ohjeistaa nuoria näistä uusista reittiohjeista,  sanoo liikenneturvallisuusvastaava Sonja Lehtonen Kaakkois-Suomen ELY:stä.

Kaakkois-Suomessakin on silti edelleen pyöräteitä, joilla mopoilla saa ajaa. Tällaisia paikkoja ovat valtateiden ylitykset ja alitukset. Myös valtateiden varsilla pyörätiet ovat mopoille sallittuja, koska valtateillä ajaa paljon esimerkiksi rekkoja.

Myös esimerkiksi vilkkailla satamareiteillä Kotkassa sekä Haminassa sekä UPM:n Kymin tehtaalle johtavalla väylällä mopot voivat ajaa kevyen liikenteen väylillä.