1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kokelaat tarttuvat tahtipuikkoihin ja astuvat oikean sinfoniaorkesterin eteen

Sibelius-Akatemian kapellimestariluokka valmistelee Oulu Sinfonian kanssa konserttia torstai-illaksi. Professori Atso Almila on tyytyväinen uuteen workshop-yhteistyöhön Oulussa.

Professori Atso Almila kuuntelee kapellimestarioppilas Kara Koskisen harjoitusta Oulu Sinfonian kanssa. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle

Parin vuoden kuluttua Sibelius-Akatemiasta valmistuva Lauri Ahokas haukkaa pikalounasta Oulun Madetojan salin kahviossa. Pian haarukka vaihtuu tahtipuikkoon, jonka iskua odottaa kokonainen sinfoniaorkesteri.

– Hienoa päästä ammattiorkesteria johtamaan. Soittajien määrä on ihan eri kuin Akatemian harjoitusorkesterissa.

– Etenkin jousten iso määrä tuo massaa, mitä puikkokäsi kaipaa.

Jousten iso määrä tuo massaa, mitä puikkokäsi kaipaa

Lauri Ahokas

Helsinkiläislähtöinen, pianonsoitolla aloittanut Lauri Ahokas on päässyt harjoittelemaan kapellimestarina myös Tampere Filharmonian kanssa, mutta tuo workshop eli työpaja ei tähdännyt konserttiesitykseen. Oulun konsertissa hän johtaa Mendelssohnin kolmannesta sinfoniasta ensimmäisen ja toisen osan.

– Ilmapiiri on miellyttävä, orkesteri on täysillä läsnä ja tukee oppimista, Lauri Ahokas kehuu.

Oulu Sinfonian tuottaja Olavi Sariola on innoissaan uudesta yhteistyömuodosta Sibelius-Akatemian kanssa. Hän paljastaa, että eräänä tavoitteena on testata tulevia kapellimestareita Oulu Sinfonian konserttikäyttöön.

– Meillä on monenlaisia konsertteja. Saamme testattua hallituissa oloissa neljä kapellimestaria kerralla, Olavi Sariola hymyää.

Professori Atso Almila tyytyväinen aluevaltaukseen

Kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professori Atso Almila vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä alkaneeseen uuteen yhteistyömuotoon Oulu Sinfonian kanssa.

– Olemme tehneet aikaisemmin tutkintokonsertteja, mutta tällaista workshop-yhteistyötä ammattiorkestereiden kanssa olemme kaivanneet kauan.

– Tämä on hirveän tärkeää kokemusta oppilaille!

Sibelius-Akatemian yhteistyökutsuun on Oulun ja Tampereen lisäksi vastannut Joensuu, Keski-Pohjanmaa ja Rovaniemi. Loput kapellimestariluokasta pääsevät workshop-harjoituksiin toukokuussa Kuopion kaupunginorkesterin kanssa.