Talvivaaran konkurssipesä estää vakinaistamisella aivovuotoa kaivokselta

Talvivaaran kaivoksen konkurssipesä vakinaistaa työntekijöidensä sopimukset. Yksi tarkoitus on rauhoittaa työväen tuntoja ja estää vuotoa muualle töihin. Työntekijöille sopimukset ovat mieleen.

Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Talvivaaran kaivoksen pääluottamusmies Jukka Vetola on hyvin helpottunut mies. Talvivaara Sotkamon konkurssipesä tarjoaa määräaikaisen sopimuksen sijaan kaikille kaivoksen työntekijöille vakituista työsopimusta. Sopimukset pyritään kirjoittamaan tämän kuun aikana.

– Kolme viimeistä vuotta ovat olleet hyvin vaikeita. Meillä oli kolmet yt-neuvottelut ennen saneerausmenettelyn aloittamista. Konkurssissa ensimmäinen sopimus oli toukokuun loppuun saakka. Nyt saatu vakituinen sopimus on erittäin hyvä asia. Ihmisten henkilökohtainen elämä helpottuu, ajatellaanpa vaikka lainaneuvotteluja – on ihan eri asia hakea lainaa määräaikaisena kuin vakituisessa työssä olevana, Vetola kommentoi.

Yhtiöllä on nyt noin 400 työntekijää. Osa on vaikeuksien aikana tehnyt omat johtopäätökset ja etsiytynyt muualle töihin.

– Koko ajan on ihmisillä ollut haku muualle. Tilanne on kuitenkin se, että jos haluaa täällä asua, ei niitä töitä ole näin suurelle joukolle muualla. Ja aivan varmasti ostajakin haluaa, että kaivoksella on työväki valmiina.

Vetolan mukaan vakinaistamisilla padotaan muualle hakeutumista.

– Se toukokuun loppu on yllättävän lähellä. Tämä antaa varmuutta työntekoon, kävi tässä nyt sitten kuinka kävi. Aika hyvin on tämä nyt töissä oleva porukka hitsautunut vaikeuksissa yhteen, sanoo Vetola

Monet asiat ratkeavat pian

Työntekijöiden tarve alueella on suuri, vaikka kaivoksen kauppa ei toteutuisikaan. Jukka Vetolan arvion mukaan työväkeä tarvitaan siilloinkin vielä vuosia.

– Siinä tapauksessa väkeä vähennetään sitten pikkuhiljaa. Mutta kyllä oma mieli on aika valoisa sen suhteen, että kauppa toteutuu.

Koko ajan on ihmisillä ollut haku muualle.

Jukka Vetola

Kaupan esteenä on vielä vesiasioiden saaminen jonkinlaiseen järjestykseen, sanoo Vetola.

– Tässä kuussa pitäisi monien asioiden ratketa. Uskon kyllä, että kauppoihin päästään. Siinä on valtionkin uskottavuus pelissä, sanoo Vetola.

Mikäli suunnitelmat kaupoista ja louhinnan aloittamisesta toteutuvat, tarvitaan kaivoksella heti lisää väkeä.

– Pitää muistaa, että meillä ei nyt louhinta toimi lainkaan. Uusien työntekijöiden tarve on 50–100 henkilöä meille ja urakoitsijoiden henkilöstö päälle.