"Auschwitzin kirjanpitäjä" pyysi oikeudessa anteeksi natsirikoksia

Oskar Gröningin mukaan ei ole kysymystäkään siitä, etteikö hän olisi moraalisesti osasyyllinen. Oikeus ratkaisee, olenko lain mukaan syyllinen, 93-vuotias entinen SS-mies sanoi oikeudenkäyntinsä aluksi.

Ulkomaat
Oskar Gröning.
Oskar Gröning Lüneburgin oikeudessa 21. huhtikuuta.Julian Stratenschulte / EPA

Auschwitzin kirjanpitäjänä tunnettu entinen SS-mies Oskar Gröning on tiistaina alkaneessa oikeudenkäynnissään pyytänyt anteeksi osuuttaan natsien joukkomurhaan.

– Mielestäni ei ole kysymystäkään siitä, ettenkö olisi moraalisesti osasyyllinen, sanoi 93-vuotias Gröning Lünebergissä Saksassa järjestettävän oikeudenkäyntinsä aluksi.

Gröning totesi, että oikeuden on nyt ratkaistava, onko hän syyllinen lain mukaan.

Gröningiä syytetään avunannosta 300 000 ihmisen murhaamiseen Auschwitzin keskitysleirillä toisen maailmansodan aikana. Tuomio voi olla enimmillään 15 vuotta vankeutta.

Gröning puhui oikeudessa yli tunnin. Hän kertoi natsiajan menneisyydestään sekä näkemistään julmuuksista.

Tehtävänä huolehtia vangeilta viedyistä rahoista

SS Waffeniin kuulunut Gröning työskenteli Auschwitzin keskitysleirillä vuosina 1942–1944. Hänen tehtävänään oli lajitella, laskea ja lähettää eteenpäin Berliiniin vangeilta takavarikoidut rahat. Gröning oli toisinaan myös rautatielaiturilla, jossa saapuneet vangit eroteltiin niihin, jotka lähetettiin pakkotyöhön ja niihin, jotka joutuivat suoraan kaasukammioon surmattaviksi.

Gröning on jo aiemmin pyytänyt anteeksi työskentelyään Auschwitzissa. Hän on sanonut, ettei henkilökohtaisesti vahingoittanut vankeja.

Syyttäjien mukaan hän oli kuitenkin osa koneistoa, joka surmasi Auschwitzissa noin 1,1 miljoonaa ihmistä. Ennakkotapaus on Sobiborin keskitysleirin vartijana toimineen John Demjanjukin vuonna 2011 saama tuomio 28 000 juutalaisen murhasta. Oikeus katsoi, että tuomion perusteeksi riittää se, että Demjanjuk toimi kuolemanleirillä vartijana.

Gröningin oikeudenkäynti saattaa jäädä Saksassa jopa viimeiseksi merkittäväksi natsiajan julmuuksia käsitteleväksi oikeudenkäynniksi. Alustavia tutkimuksia on vireillä muitakin, mutta juttujen eteneminen oikeuteen asti on epävarmaa epäiltyjen korkean iän ja heikon terveyden takia.

Gröniningin oikeudenkäyntiin osallistuu noin 70 natsien vainoista selvinnyttä tai uhrien omaisia.

Lähteet: AFP