Etelä-Afrikka määräsi armeijan torjumaan siirtolaisvastaisia mellakoita

Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut tässä kuussa ulkomaalaisten vastaisissa väkivaltaisuuksissa.

Lapsi juoksee palavien autonrenkaiden ohitse Johannesburgin keskustassa 17. huhtikuuta. Kuva: Mujahid Safodien / AFP

Etelä-Afrikka on määrännyt armeijan joukkoja torjumaan viime viikkoina puhjenneita ulkomaalaisten vastaisia väkivaltaisuuksia.

Puolustusministeri Nosiviwe Mapisa-Nqakulan mukaan sotilaita lähetetään tulenaroille alueille, muun muassa Johannesburgin Alexandran alueelle sekä Kwa-Zulu Nataliin. Ministeri ei kertonut, kuinka monta sotilasta alueille lähetetään.

Väkivaltaisuudet alkoivat lähes kolme viikkoa sitten Kwa-Zulu Natalissa ja levisivät nopeasti Johannesburgiin. Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut.

Väkivaltaisuuksien kohteena ovat olleet muista Afrikan maista tulleet siirtolaiset. Hyökkäyksiä on tehty muun muassa ulkomaalaisten omistamiin kauppoihin.

Viikonloppuna sisäministeri Malusi Gigaba kertoi, että väkivaltaisuuksien takia on pidätetty yli 300 ihmistä. Hän lupasi, että syylliset otetaan kiinni ja asetetaan syytteeseen.

Vuonna 2008 Etelä-Afrikassa puhkesi niin ikään rajuja ulkomaalaisvavastaisia väkivaltaisuuksia, joissa kuoli yli 60 ulkomaalaista. Väkivaltaisuuksia lietsoo muun muassa korkea työttömyys.