Erikoinen tilanne: Rovaniemellä sata kesätyöpaikkaa, joita kukaan ei ole hakenut

Rovaniemellä ja Sodankylässä on käynnissä kesätyökampanja, jossa yli 200 nuorelle pyritään löytämään kahden viikon kesätyö paikallisesta yrityksestä, yhdistyksestä tai perheestä. Kesätyöpaikkoja onkin syntynyt tiuhaan tahtiin. Tähän mennessä niitä on jo liki 170, mutta hakijoista on yllättäen pulaa.

Kotimaa
Kesätyönhakija ja ammattilukiolainen Ira Kirjavainen (vas.) ja Sijaishaltija Oy:n toimitusjohtaja Heidi Alariesto
Bikka Puoskari / Yle

Kuntien kesätöihin on perinteisesti kova tunku, ja tänäkin vuonna halukkaita riittää. Suurin osa kuntien kesätyöpaikkoja hakeneista nuorista jää jälleen rannalle, kun avoimia paikkoja täytetään.

Monissa kunnissa ympäri Suomen nuorten kesätyöllistymistä tuetaan paitsi kuntien omien kesätyöpaikkojen, myös kesätyösetelin avulla. Esimerkiksi Rovaniemellä kesätyöseteliä ovat tänä vuonna voineet hakea kaikki vuoden aikana 16 tai 17 vuotta täyttävät koululaiset, opiskelijat tai opiskelunsa aloittavat nuoret.

Kuka tahansa voi työllistää nuoren

Rovaniemellä ja naapurikunnassa Sodankylässä on käynnissä myös kesätyökampanja, jonka myötä on tarkoitus työllistää yli 200 kesätyösetelin saanutta nuorta kahdeksi viikoksi paikallisiin yrityksiin, yhdistyksiin tai tänä vuonna myös yksittäisten perheiden koteihin.

On meidän kaikkien vastuulla, että nuoret oppivat tekemään töitä.

Heidi Alariesto

Nuoren voi palkata vaikkapa siivoamaan, lapsia hoitamaan, asennushommiin tai pihaa haravoimaan. Taustalla on halu työllistää yhdessä kylän nuoret, kertoo kesätyökampanjan toteuttavan Sijaishaltija Oy:n toimitusjohtaja Heidi Alariesto.

– On meidän kaikkien vastuulla, että nuoret oppivat tekemään töitä. Aina aiemminkin hyvinä menneinä aikoina on pyydetty naapurin nuori töihin, mutta jossain vaiheessa tämä perinne on katkennut.

Nyt perinnettä herätellään henkiin.

– Olen tosi iloinen erityisesti siitä, että olemme löytäneet 20 perhettä, jotka ovat tilanneet kesäksi itselleen vähän kuin au pairin, kotiapulaisen, jolla on tiedossa lastenhoitoa ja siivoushommia.

Heidi Alarieston mukaan kaikki voittavat, kun perheeseen otetaan kesätyönuori: perhe saa helpotusta arkeen ja nuori arvokasta työkokemusta.

Kesätöitä syntyy kuin sieniä sateella

Kesätyökampanjan tavoitteiksi asetettiin 200 nuorten työpaikkaa Rovaniemellä ja 25 paikkaa Sodankylässä. Aluksi etenkin Rovaniemen tavoite tuntui Heidi Alarieston mukaan melko kunnianhimoiselta, mutta työpaikkoja on syntynyt tiuhaan tahtiin ja nälkäkin on kasvanut syödessä.

Nyt näyttää siltä, että 225 uutta kesätyöpaikkaa on tavoite, joka tullaan saavuttamaan. Tiistaihin mennessä Rovaniemellä oli syntynyt kampanjan myötä jo 149 kesätyöpaikkaa ja Sodankylässäkin 16.

Työpaikkoja syntyy siis melkein kuin sieniä sateella, mutta työntekijöistä on yllättäen pulaa.

Töitä olisi, tekijät puuttuvat

Rovaniemellä kampanjan kesätyöpaikkoja on hakenut viitisenkymmentä nuorta – ja töitä olisi kolminkertaiselle hakijajoukolle.

– [Hakijoita] ei ole tarpeeksi, Heidi Alariesto sanoo.

Nuoret varmaan kuvittelevat kaikki ihan yhtä lailla että pääsevät joka ikinen kaupungille töihin, vaikka vain joka viides pääsee.

Heidi Alariesto

Sodankylässäkin moni kesätyöpaikka huutaa vielä tekijäänsä.

– Tilanne on hauska ja vähän nurinkurinen, työnhakijoita ei ole kuin kourallinen. Nyt kipin kapin hakemaan kesätöihin, meillä olisi kymmenelle nuorelle töitä Sodankylässä.

Töitä olisi myös Rovaniemen ympäristön Songassa, Sinetässä ja Lehtojärvellä, mutta näiltä kyliltä ei ole vielä ilmoittautunut yhtään innokasta kesätyöntekijää.

Heidi Alariesto epäilee hakijakadon syyksi tiedotusongelmia ja sitä, että erityisesti Rovaniemen nuoret luottavat sokeasti saavansa kaupungin kesätyöpaikan, eivätkä ole vielä heränneet hyödyntämään kesätyösetelin mahdollisuuksia. Kaupunki kun myöntää kesäsetelin kaikille, jotka jäävät ilman kaupungin omaa kesätyöpaikkaa.

– Rovaniemen kaupunki ei ole vielä ilmoittanut nuorille, saitko sinä sen kesätyöpaikan vai et. Nuoret varmaan kuvittelevat kaikki ihan yhtä lailla että pääsevät joka ikinen kaupungille töihin, vaikka vain joka viides pääsee.

Kesätyökampanjan työpaikkoja voivat edelleen hakea kaikki kesätyösetelin hankkineet nuoret. Myös uusia töitä syntyy vielä tiuhaan tahtiin.

Ensimmäisten kesätyöt jo varmistumassa

Rovaniemellä kesätyökampanjan töitä on hakenut tähän mennessä viitisenkymmentä nuorta. Osa heistä on jo haastateltu, ja haastatelluista jokainen on tehnyt positiivisen vaikutuksen.

Yksi hakijoista on 17-vuotias ammattilukiolainen Ira Kirjavainen, jolle kelpaa kesäksi työ kuin työ.

– Työllähän ei niinkään ole väliä, kunhan on joku työ. Mutta pinnalla ovat olleet lastenhoito ja myynti. Myynti on minun alaani ja lastenhoidosta on aiempaa kokemusta ja käyn myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitokurssia.

Iran kesätyönäkymät alkavat olla lupaavia.

– Ira on selkeä, vastuuntuntoinen ja tehnyt jo pikkuhommia siellä täällä, kaikki kesätyöntekijätarjokkaat haastatteleva Heidi Alariesto kehuu.

– Minä vielä arvon, että pistänkö Iran Simerockin lipunmyyntiin, lastenohjaajan hommiin vai jonnekin au pairiksi. Mutta olen ihan varma, että Ira tulee olemaan yksi niistä 200 nuoresta, jotka meiltä kesätyöpaikan saavat.

Hakijan korvaan kaikki vaihtoehdot kuulostavat hyvältä.

– Mahtavalta kuulostaa. Lomaakin jäisi, kun se on sen kaksi viikkoa. Ja mahtavan työkokemuksenkin siitä sitten saa, Ira sanoo.

Kahden viikon työpanos maksaa reilut 200 euroa

Nuorelle kampanjan poikima kesätyö tarkoittaa kymmentä kuuden tunnin työpäivää, joista maksetaan 360 euroa ja lisäksi lomakorvaus. Palkka on Avaintyönantajien TES:n mukainen kesäharjoittelijan palkka.

Kesätyöntekijän työpanoksen tilaavalle perheelle, yritykselle tai yhdistykselle nuoren kahden viikon työ maksaa Rovaniemellä 217 euroa ja Sodankylässä 248 euroa.

Kesätyökampanjan toteuttava Sijaishaltija Oy on kesätöiden aikana nuorten varsinainen työnantaja, joka paitsi yhdistää nuoret ja työpaikat, hoitaa kuntoon myös vakuutus- ja paperiasiat. Yritys ei tavoittele voittoa nuoria työllistämällä.