1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hercules- ja Leo-simpanssien oikeus vapauteen testataan oikeudessa USA:ssa

Argentiinassa oikeusistuin päätti joulukuussa, että sikäläisen eläintarhan oranki oli vangittu laittomasti. Nyt myös Yhdysvalloissa tuomioistuin saa ensi kertaa ratkaistavakseen, onko ihmisellä oikeus pitää kehittyneitä eläinlajeja telkien takana.

Luonto
Simpanssiemo poikasensa kanssa Baselin eläintarhassa Sveitsissä 13. elokuuta 2014.
Georgios Kefalas / EPA

Newyorkilainen tuomari on antanut kahdelle koe-eläinlaboratorion simpanssille samat oikeudet asiansa käsittelyyn tuomioistuimessa kuin vangituille ihmisille. Päätös on ainutlaatuinen Yhdysvaltain oikeushistoriassa.

Stony Brookin yliopistossa kokeisiin käytettyjen simpanssien asiaa ajava eläinsuojelujärjestö Nonhuman Rights Project iloitsee päätöksestä merkittävänä edistysaskeleena. Lopullinen tavoite on älyllisesti kehittyneiden eläinlajien oikeus yksilönvapauteen, minkä vuoksi niitä ei saisi pitää vangittuina.

– Saimme jalkamme oven väliin. Mitä seuraavaksi tapahtuukin, ovea ei voida enää koskaan sulkea täysin, NhRP:n johtaja Natalie Prosin sanoo.

Eläkepäiviksi Floridaan?

NhPR alkoi toissa vuoden joulukuussa nostaa kanteita, joissa vaadittiin neljälle simpanssille yksilönoikeuksia. Kanteet koskivat Stony Brookin koe-eläinlaboratorion Hercules- ja Leo-simpanssien lisäksi kahta yksityisessä omistuksessa pidettyä eläintä.

Kanteiden mukaan simpanssit ovat älynsä ja tunteidensa puolesta liian kehittyneitä, jotta niiden pitäminen vankeudessa olisi oikeutettua. Siten niillä tulisi olla ihmisten kaltainen_ habeas corpus_ eli oikeus tutkituttaa tuomioistuimessa, onko ne vangittu laittomasti, NhPR katsoi.

Tuomarit torjuivat oikeusjutut, mutta NhPR on jatkanut kanteiden esittämistä, kunnes nyt sai myönteisen ratkaisun New Yorkin osavaltion korkeimman oikeuden tuomarilta Barbara Jaffelta. Hän määräsi Stony Brookin yliopiston edustajan oikeuden kuultavaksi toukokuun alussa.

NhPR toivoo, että oikeudenkäynnissä Hercules ja Leo vapautetaan ja ne pääsevät simpanssien suojelualueelle Floridaan. Molempia on käytetty ihmisten kaksijalkaisuuden kehittymistä selvittäneissä kokeissa.

Kanteita myös muiden lajien puolesta

Vaikka oikeusjuttu hävittäisiinkin, NhPR voi vastedes vedota Jaffen ennakkopäätökseen muualla Yhdysvalloissa ja myös muiden eläinlajien puolesta. Seuraavaksi järjestö aikoo käydä taisteluun norsun puolesta.

– Päätös vahvistaa väitettämme, etteivät nämä eläimet ole kenenkään omaisuutta. Meillä on tieteellistä näyttöä, jolla voimme osoittaa oikeudessa, että isot apinat, norsut, valaat ja delfiinit ovat itsenäisiä yksilöitä ja ansaitsevat oikeuden ruumiilliseen vapauteen, Prosin sanoo tiedelehti Sciencessä (siirryt toiseen palveluun).