Hyppää sisältöön

Keskisuomalaisen konsernijohtaja: "Magneettimedia on vain painoasiakas"

Yksi kohua herättäneen Magneettimedian painajista sanoo, ettei painotalossa tiedetty lehden sisällöstä. Paperiversiona uudelleen ilmestyneen lehden sisältö koostuu muun muassa juutalaisuutta arvostelevista ja esimerkiksi Hitleria ylistävistä teksteistä. Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan mahdolliset painotyöt joutuvat harkintaan, jos sisältö jatkaa samaa linjaa.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Tuore Magneettimedian painos kohautti sisällöllään. Lehdessä puhutaan valkoisesta rodusta, vertaillaan eurooppalaisten ja afrikkalaisten älykkyyseroja, katsotaan sosiaaliturvan edistävän älykkyysosamäärän laskua ja arvostellaan juutalaisia.

Lehden yksi painos on painettu Keskisuomalainen -konsernin kirjapainossa. Konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorven mukaan Magneettimedia on yksi asiakas muiden joukossa.

– Magneettimedia on meille vain yksi työ, joka on painettu yhdessä painossa. Meillä on siihen tekninen näkökulma.

Painossa lehden sisältöä ei käsitellä. Kangaskorpi sanoo selvittäneensä Magneettimedian matkan materiaalista lehdeksi.

- Materiaali on tullut meille digitaalisesti aika myöhään illalla, ja  mennyt painoon. Painon rooli on laadun tarkkailun ja teknisen valvonnan kautta katsoa, että lehti menee oikealla tavalla. Sitten lehti menee asiakkaalle. Meidän näkökulmastamme lehden sisältö on sen jälkeen asiakkaan vastuulla. Periaatteessa voi olla niin, että painossa ei kukaan ole nähnyt sisältöä millään tavalla.

Vesa-Pekka Kangaskorpi ei halua ottaa kantaa juuri Magneettimediaan, mutta tarkastelee asiaa ”yleisellä tasolla”.

– Kun meillä on asiakkaita ja heillä useanlaisia  painotöitä, ei etukäteen ole välttämättä tiedossa, mikä painettavaksi tuleva tuote on nimeltään ja sisällöltään. Sopimus tehdään tietystä  painotyöstä ja sitten se painetaan. 

Magneettimedian mahdolliset uudet painotyöt

– Itse puolustan sananvapautta ja olen vahvasti ennakkosensuuria,  ja kaikenlaista sensuuria vastaan.  Mutta. Jos tiedetään, että tuotteen sisältö on lainvastaista ja joka suhteessa yleisiä moraalikäsityksiä ja hyvää tapaa vastaan, joudutaan pohtimaan, onko lehti sellainen, joka voidaan painaa. Täytyy (Pohjoinen Perinne ry.) yhdistyksenkin kanssa jutella etukäteen, nyt kun tiedetään millaista, sisältö on ollut.  Onhan tietysti mahdollista, että lehti ei ole enää meillä painettavana.

– Mehän mielellämme painamme lehteä, eikä meidän tehtävä ole arvioida, mikä on korrektia ja mikä ei. Mutta, jos on selkeästi lainvastaista ja yleisesti tuomittava sisältöä, niin kyllä me varmaan harkitsemme sitä tarkkaan.

 Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoo selanneensa kohun nostattanutta lehteä.

 – Sisältö ei minua puhuttele, ihmettelen ketä se yleensäkin puhuttelee? Sisällöstä en halua sen enempää sanoa, henkilökohtaiseen ajatteluun ja omaan arvomaailmaan tuntuu aika vieraalta. 

Kangaskorven mielestä Magneettimediassa oli sellaista tekstiä, jota Keskisuomalainen ei julkaisisi "missään nimessä."

–  Pikavilkaisulla voi sanoa, että osaa ei julkaistaisi edes mielipidesivulla.