1. yle.fi
  2. Uutiset

Finlandia-ehdokkaita, runoja ja teatterimaailmaa – niistä on julkkisten kirjatärpit tehty

Yle Turku keräsi Kirjan ja ruusun päivän kunniaksi lukuvinkkejä tunnetuilta varsinaissuomalaisilta. Tärppejä antavat muun muassa kirjailijat Riku Korhonen ja Roope Lipasti sekä laulaja Aurora ja näyttelijä Mikko Kouki.

kulttuuri
Kari Hotakaisen Kantaja-kirja muiden teosten seassa.
Kalle Mäkelä / Yle

Kirjailija Roope Lipastin tämän vuoden vaikuttavin lukukokemus on esikoiskirjailija Anni Kytömäen Kultarinta. Lipastin mukaan erityisen hyvin kirjoitettu tarina pitää otteessaan loppuun asti.

– Kirjassa on sellaista luontokuvausta, josta oikein huokuu, että kirjailija ymmärtää ja tietää, mistä hän puhuu. Se on kuitenkin vain sellaisena mausteena siinä tarinan päällä.

Lietolainen Lipasti suosittelee Finlandia-palkinnosta 2014 kilpaillutta Kultarinta-teosta kenelle tahansa.

– Se on sellainen kasvutarina ja sukupolviromaani vuosisadan alusta. Se on vaan todella hyvä kirja, Lipasti toteaa.

Lipastin pitkäaikaisiin suosikkeihin kuuluvat amerikkalaiskirjailijat Paul Auster ja John Irving.

– Sain maanantaina Ulla-Lena Lundbergin Marsipaanisotilaan valmiiksi. Se oli myös todella herättävä kokemus.

Finlandia-ehdokas sopii varsinkin varttuneelle yleisölle

Sanoittaja Sinikka Svärd lukee usein monia kirjoja samanaikaisesti. Viimeisin Svärdin kokonaan lukema teos on Tommi KinnusenNeljäntienristeys.

Olen lukenut Tranströmerin runot kymmeniä kertoja. Ne vaikuttavat minuun kuin Raamattu uskovaiseen.

Riku Korhonen

– En ole periaatteessa historiallisen romaanin ystävä, mutta tykkäsin kirjasta ihan hirveästi. Se on tosi hienosti rakennettu.

Turussa asuva Svärd uskoo, että vuoden 2014 Finlandia-ehdokas sopii parhaiten vähän varttuneemmalle väelle.

– Kirja on myös kirjoitettu vähän viipyilevästi, joten teos vetoaa varmaan paremmin niihin, jotka eivät ole sitä videosukupolvea.

Svärdillä ei ole tiettyä suosikkityyliä. Tärkeintä on se, että kirja pitää otteessaan.

– En ole suuri dekkarien ystävä. Olen kuitenkin lukenut dekkareita, joita en ole voinut laskea käsistäni. Jos kirja ei ensimmäisten 50 sivun aikana tempaa mukaansa, niin sitten laitan sen kiertoon.

Runoista energiaa ja hyvää mieltä

Kirjailija Riku Korhosen lukuvinkki on suunnattu runojen ystäville. Miki Liukkosen Raivon historia sisältää Korhosen mukaan kieltä, jossa virtaa niin kauniita, hauskoja, surullisia kuin oudosti nyrjähtäneitäkin kuvia.

– Näiden runojen lukemisesta tuli hyvä ja energinen olo. Voin suositella teosta erityisesti kaikille niille, jotka osaavat lukea.

Korhosen henkilökohtainen suosikkiteos on ruotsalaisen Tomas Tranströmerin Kootut runot 1954-2000 (suom. Caj Westerberg).

– Olen lukenut Tranströmerin runot kymmeniä kertoja. Ne vaikuttavat minuun kuin Raamattu uskovaiseen, antavat lohdun ja kodin tunnun, Korhonen luonnehtii.

Saksalainen kirjallisuus vaivaa aivonystyröitä

Laulaja Auroran lukuvinkki on W.G. Sebaldin teos Austerlitz. Saksalaiskirjailijan kirja vaatii lukijaltaan ajatustyötä.

– Löysin kirjan sattumalta ja se vaikuttaa hirveän kiinnostavalta. Suosittelen sitä kaikille, joilla on aikaa ja malttia pysähtyä ajattelemaan ja paneutua kirjaan.

Yksi Auroran suosikkiteoksista on Hermann Hessen Siddhartha.

– Luin sen lukiossa ja muistan edelleen, millaista hämmennystä se aiheutti.

Kotimaisesta kirjallisuudesta laulaja nostaa esiin Kaari Utrion Sunneva-sarjan.

– Sain sen äidiltä lainaksi ja se odottaa yhä sopivaa hetkeä tulla luetuksi loppuun. Kiertuebussikilometrejä on vielä edessä, joten varmasti luen sarjan loppuun syksyyn mennessä, Aurora lupaa.

Näyttelijää kiinnostaa kollegoiden ajatukset

Muun muassa näyttelijänä ja Turun kaupunginteatterin taiteellisena johtajana tunnettu Mikko Kouki lukee työnsä takia lähinnä näytelmiä ja käsikirjoituksia. Myös lukulistalla odottavat kirjat ovat lähellä miehen arkea.

– Haluaisin lukea kollegani Petja Lähteen kirjan Jumala on muuttanut kaupunkiin. Ehkä tässä on päällimmäisenä se, että tuntemani ihmisen ajatuksia on kiinnostavaa lukea. Myös Antti Holman Järjestäjä on kiinnostanut minua jo pitkään. Se on aika kehuttu kirja, joka sijoittuu teatterimaailmaan.

– On hauskaa lukea, miten he käsittelevät vähän erilaista tarinankerrontaa kuin mitä teatteri on.

Kouki haluaa myös kesällä palata jo aiemmin lukemiensa teosten pariin. Yksi niistä on Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys.

– Se teki aikoinaan minuun suuren vaikutuksen, joten ajattelin lukea kirjan uudestaan.

– Ajattelin myös aloittaa uudestaan kirjasarjan Taru sormusten herrasta, jonka luin nuorena monta kertaa. Nämä ovat tällaisia klassikoita, jotka ovat jääneet vahvasti mieleen, Kouki kertoo.

Lue seuraavaksi