Talvi oli Lapissa kohtuullisen helppo metsäkanalinnuille

Talvi on ollut kohtuullisen suotuisa metsäkanalinnuille Lapissa. Lapin yliopiston Arktisen keskuksen metsäkanalintututkija uskoo, että metsäkanalinnut ovat selviytyneet talvesta melko hyvin ja ainakin teeret ovat aloittaneet soidinmenot.

Kotimaa
Teeri
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen erikoistutkija Osmo Rätti
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen erikoistutkija Osmo Rätin haastattelu ja kuva: Raimo Torikka / Yle

Lapissa talvi on ollut tältä osin kohtuullisen hyvä, koska lunta on ollut reilusti eikä pitkiä pakkaskausia ole ollut. Metsäkanalinnuille voi olla myös kohtalokasta, jos talvella on paljon vesisateita ja sen jälkeen kovia pakkasia.

- Ei varmaan pahimmasta mahdollisesta päästä, koska lämpötilat on nyt pysyneet kohtuullisina toisaalta sitten taas tykkyä on ollut. Mitä tässä nyt voi päätellä niin en usko, että se kovin paljon on verottanut, kertoo Lapin yliopiston Arktisen keskuksen erikoistutkija Osmo Rätti.

Rätin mukaan tässä vaiheessa on kuitenkin hankalaa sanoa tarkasti miten metsäkanalinnut ovat loppujen lopuksi selvinneet.

- Sitten se saadaan selville syksyn laskentojen perusteella kun nähdään mikä se aikuiskanta siellä on niin voidaan arvella, että kuinka paljon se talvi on verottanut tätä lisääntyvää osaa tästä populaatiosta, kertoo Lapin yliopiston Arktisen keskuksen erikoistutkija Osmo Rätti.