Tutkija: Vaalipiirien yhdistämisessä pitää kuunnella maakuntia

Satakunnan vaalipiirin yhdistäminen joko Varsinais-Suomeen tai Pirkanmaahan voi nousta esille uudella vaalikaudella. Satakunnasta valittiin 2015 enää kahdeksan kansanedustajaa.

Eduskuntavaalit 2015
Eduskuntavaalien äänestystä.
Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen pienimpiin vaalipiireihin lukevan Satakunnan päivät itsenäisenä vaalipiirinä ovat uhattuna.

Porilainen demariministeri Krista Kiuru onnistui taistelemaan oman vaalipiirinsä puolesta torjuntavoiton viime vaalikaudella, mutta seuraavalla vaalipiirien yhdistämiskierroksella Satakunta on liipaisimella.

Yhdistäminen esille?

Satakunnan vaalipiiriä on suunniteltu yhdistettäväksi joko Pirkanmaahan tai Varsinais-Suomeen. Myös vaalipiirin jakaminen kahteen osaan on ollut esillä: Pohjois-Satakunta vetää Pirkanmaan suuntaan, kun taas Raumalla ainoana vaihtoehtona pidetään Varsinais-Suomea.

Vaalitutkija Jussi Westinen Åbo Akademista pitää tärkeänä, että alueen vaikuttajia kuunnellaan, ennen kuin ratkaisuja vaalipiirien yhdistämisestä tehdään. Ylhäältä päin toteutettuna vaalipiiriuudistus voi mennä pahasti karille.

– Olisi tarpeen kuunnella alueita huomattavasti enemmän [kuin aiemmissa tapauksissa], Westinen sanoo.

Äänestyskäyttäytyminen voi muuttua

Westinen ymmärtää varsinkin pienten puolueiden huolen siitä, että Satakunnan kaltaisessa vaalipiirissä kansanedustajan paikan saaminen on liian vaikeaa. Vaalipiirien yhdistäminen Itä-Suomessa toisaalta paransi pienten puolueiden kuten vihreiden mahdollisuutta saada edustajia läpi, mutta Kaakkois-Suomessa äänestysaktiivisuus laski.

Westinen muistuttaa, että vaalipiirien yhdistämisen vaikutuksista Satakunnassa on vaikea sanoa mitään, koska yhdistämisen jälkeen äänestyskäyttäytyminen voi muuttua.

– Vielä on vaikea arvioida, millaisia näkemyksiä kullakin puolueella on vaalipiirien yhdistämisestä. Sitäkin on vaikea arvioida, nouseeko asia esille tällä vaalikaudella, Westinen sanoo.