Hyppää sisältöön

Liittouman Jemenin ilmahyökkäykset päättyivät – päätöstä kiiteltiin maailmalla

Jemenin merisaarto aiotaan pitää edelleen voimassa ja koalitio yrittää estää huthijoukkojen liikkeet Jemenin sisällä.

Ilmaiskujen aiheuttamia tuhoja siivotaan osotoskeskuksessa Sanaassa 21. huhtikuuta. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Valkoinen talo on ilahtunut Jemenin ilmaiskujen päättymisestä, totesi Valkoisen talon tiedottaja Alistair Baskey. Myös Jemenin presidentti Abd-Rabbu Mansur Hadi ilmoitti televisioidussa puheessaan olevansa kiitollinen liittoumalle. Hadi on maanpaossa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa.

Iran on myös ilahtunut ilmaiskujen päättymisestä. Päätös on poliittisen sopimuksen tiellä askel eteenpäin, totesi ulkoministerin tiedottaja Marzieh Afkham. Iranin presidentti Hassan Ruhani toivoo, että alueen maat auttavat Jemeniä pääsemään neuvottelupöytään.

Huthikapinalliset ovat myös todenneet poliittisen sopimuksen olevan lähellä. 

Liittouma pyrkii poliittiseen ratkaisuun

Jemenin huthi-kapinallisia vastaan perustettu kymmenen arabimaan liittouma lopettaa sotatoimet. Liittouma sanoo saavuttaneensa tavoitteensa ja Saudi-Arabiaan kohdistunut turvallisuusuhka on poistunut.

Jatkossa liittouma aikoo keskittyä poliittisen ratkaisun aikaansaamiseen Jemenissä. Tavoitteita ovat myös turvallisuuden ylläpitäminen, terrorismin estäminen ja väestön avustaminen.

Operaatio lopetetaan Jemenin hallituksen ja Saudi-Arabiaan paenneen presidentti Abd Rabbihi Mansur Hadin pyynnöstä. Jemenin merisaarto aiotaan pitää voimassa ja huthijoukkojen liikkeet Jemenin sisällä estetään. Koalitio aikoo siis edelleenkin taistella hutheja vastaan, mutta taisteluita käydään Jemenin sisällä.

Saudi-Arabian ilmavoimat on yhdessä muiden sunniarabimaiden kanssa tehnyt lähes kuukauden ajan ilmaiskuja Jemenissä laajoja alueita vallanneita shiialaisia hutheja vastaan. Maajoukkoja ei ole käytetty.