Hyppää sisältöön

"Kansa on kyllästynyt valtamedian vaikenemiseen ja antitotuuksiin"– Nyt puhuu Magneettimedian päätoimittaja

Magneettimedian päätoimittajana pidetty Markku Juutinen vastasi sähköpostilla osaan Ylen kysymyksistä mutta jätti vastaamatta suurimpaan osaan. Hänen mukaansa Magneettimedia ei ole juutalaisvastainen. Hän sanoo, että ei ole lehden vastaava toimittaja. Journalistiliiton lakimiehen mukaan vastaavan toimittajan ilmoittamatta jättäminen on vastoin lakia.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

– Kansa on ilmeisesti kyllästynyt valtamedian vaikenemiseen ja tärkeiden sisä- ja ulkopoliittisten asioiden antitotuuksiin, joten nykyisin sellaisella julkaisulla, kuten Magneettimedia on kysyntää.

Näin vastaa sähköpostiviestissä mies, joka ilmeisesti on Magneettimedian päätoimittaja.

Magneettimedian taustalla oleviin henkilöihin on vaikea saada suoraa yhteyttä. Lehden sivuilla on juttu siitä, että Markku Juutinen on nimitetty lehden päätoimittajaksi. Hänen yhteystietojaan ei kuitenkaan kerrota.

Toiselta verkkosivulta löytyy kuitenkin kirjoitus, jonka allekirjoittajana Juutinen on. Sähköpostiviesti tuon kirjoituksen yhteydessä annettuun osoitteeseen tuottaa vastauksia osaan toimittajan lähettämistä kysymyksistä.

Lehti kritisoi "sionistista eliittiä, joka ei ole sama kuin juutalainen kansa"

Yle kysyi muun muassa, onko lehti juutalaisvastainen.

– Lehti ei ole juutalaisvastainen. Magneettimedia on kritisoinnut sionistista eliittiä, joka ei ole sama kuin juutilainen kansa tai etninen ryhmä. Sionistinen eliiti on nykyisin tietyn kaltainen poliittinen eturyhmä, poliittisena liikeenä. Tähän eliittiin kuuluu kristittyjä, kuin myös juutalaisia. Lehti ei siis arvostele juutalaisia etnisinä ryhminä tai kansoina. Emme ole antisemitistinen julkaisu. Tarkoitus on muodostaa poliittista kritiikkiä ja debattia globaalia talous- ja pankkiirieliittiä vastaan.

Ei ota kantaa terveysjuttujen vastuukysymyksiin

Yle kysyi myös, millaisia terveysaiheita lehti käsittelee ja miksi. Lehden verkkoversiossa on muun muassa juttu siitä, miten kookosöljy voi parantaa syövän ja Alzheimerin taudin. Lehden tekstit ovat vastoin vallitsevia tieteellisiä käsityksiä.

– Lisäksi pidämme yllä terveyden ja hyvinvoinnin julkaisuja ja esimerkiksi erilaisten kasvisten sekä hedelmien terveyttä edistävistä vaikutuksista.

Jatkokysymys, johon ei kuitenkaan vastattu, oli, pitääkö päätoimittaja mahdollisena, että lehti joutuu vastuuseen, jos joku uskoo lehden välittämää informaatiota.

Ei kommentoi Kärkkäistä, rahoitusta tai oikeuskäsittelyä

Moneen muuhunkaan kysymykseen ei vastata.

– Muihin esittämiinne kysymyksiin en näe tarvetta vastata.

Kirjoittaja ei vastaa muun muassa kysymyksiin siitä, missä roolissa entinen päätoimittaja Juha Kärkkäinen tai hänen tavarataloyhtiönsä J. Kärkkäinen Oy on. Myöskään sitä ei kerrota, mistä lehden rahoitus tulee ja tuleeko se Kärkkäiseltä.

Siihenkään ei vastata, miksi lehti ei kuulu Julkisen sanan neuvostoon. Myöskään sitä ei kommentoida, vaikuttaako lehden sisältöön jotenkin se, mitä korkein oikeus mahdollisesti päättää lehden aiempaan kirjoitteluun liittyvässä asiassa. Juha Kärkkäinen on hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen liittyen sakkoihin, joita hän ja tavarataloyhtiö saivat kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lain edellyttämää vastaavaa toimittajaa ei paljasteta

Juutinen ei vastaa kysymykseen siitä, kuka on lehden vastaava toimittaja. Hän kuitenkin kertoo, että hän ei ole vastaava toimittaja.

Laki edellyttää, että jokaisella lehdellä on vastaava toimittaja, joka kantaa tarvittaessa vastuun lehden sisällöstä esimerkiksi oikeudessa. Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas kertoi aiemmin Ylelle, että tieto vastaavasta toimittajasta pitää olla helposti jokaisen saatavilla.

Journalistinen tausta Magneettimediaa lukuun ottamatta arvoitus

Juutinen ei myöskään vastaa kysymykseen journalistisesta taustastaan.

Magneettimedian nettisivujen mukaan hän on Magneettimedian pitkäaikainen kirjoittaja ja koulutukseltaan insinööri ja tradenomi (ylempi).

Lehden julkaisijaa ei ole tavoitettu

Magneettimedia jatkoi viime viikonloppuna ilmestymistään paperilehtenä tauon jälkeen.

Lehden aiempi päätoimittaja Juha Kärkkäinen on tuomittu 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja lehteä kustantava tavarataloyhtiö on saanut 45 000 euron yhteisösakon. Syynä ovat olleet lehden juutalaisvastaiset kirjoitukset. Hän on hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Myös uudessa lehdessä on paljon juutalaisaiheisia kirjoituksia.

Lehteä ei enää julkaise J. Kärkkäinen Oy vaan Pohjoinen Perinne ry. Lehden nettisivujen tiedotteen mukaan Juha Kärkkäinen on edelleen avustanut paperilehden tekemisessä.

Pohjoinen Perinne ry on yhteyksissä kansallissosialistiseen Kansalliseen Vastarintaan. Pohjoiselle Perinteelle merkitystä puhelinnumerosta lyödään luuri korvaan, kun soittaja aloittaa esittelemällä itsensä Ylen toimittajaksi.

.
.