Näin politiikan toimittajat jakaisivat ministerisalkut – video

12 ministeriä ei riitä, sanovat Ylen aamu-tv:ssä vierailleet politiikan toimittajat. He uskovat, että hallituksen muodostavat todennäköisimmin keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus.

Ylen aamu
Politiikan toimittajat Mari Haavisto, Marko Junkkari ja Matti Virtanen esittivät veikkauksensa tulevasta hallituspohjasta ja uuden hallituksen tulevista ministereistä.
Aamu-tv: Millaista hallitusta nyt puuhataan?

Tuleva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) joutuu tinkimään tavoitteestaan muodostaa Suomeen 12 ministerin hallitus, arvioivat Ylen aamu-tv:ssä vierailleet politiikan toimittajat.

– Brysselissä on neuvostoja niin paljon, että jos ministeriöitä liikaa yhdistellään ja salkut ovat liian isoja, ministeri ei ehdi muuta tehdä kuin istua Brysselin-koneessa, sanoi Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari.

– 12 on liian vähän ensinnäkin sen takia, että ulkoministeriön kaikkia tehtäviä ei voi antaa yhdelle. Siinä se repeää heti. Ehkä opetusministeriö on toinen, tai sosiaali- ja terveysministeriö, Talouselämän Matti Virtanen sanoi.

Junkkari, Virtanen ja MTV Uutisten politiikan toimittaja Mari Haavisto pitävät todennäköisimpänä vaihtoehtona keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen perusporvarihallitusta. Kokoomuksen vaihtoehtona on sosiaalidemokraatit, ja rkp saattaa nousta sekä porvari- että punamultahallitukseen.

– On ihan mahdollista edelleen, että tulisi punamultahallitus. Ja minulla on aika vahva veikkaus, että rkp saattaisi olla mukana jommassa kummassa, joko porvaripohjassa tai punamullassa, Junkkari sanoi.

Haavisto ei pitänyt demarien hallituspaikkaa todennäköisenä, mutta hän uskoo, että rkp "lähtee mukaan tai otetaan mukaan".

– 80 prosentin todennäköisyydellä kolmen suuren porvarihallitus ilman pienpuolueita, sanoi Virtanen.

Katso videolta, miten Haavisto, Junkkari ja Virtanen jakoivat salkut keskustalle, perussuomalaisille ja kokoomukselle leikkimielisessä ajatusharjoituksessa.