Onko juomasi todella perinteistä simaa? Ainakin nämä ainekset pitäisi löytyä

Moni virittelee kotisimaa jo vapunajan iloksi tai nappaa juhlapäivän alla muutaman pullon kaupasta mukaan. Harva kuluttaja kuitenkaan tietää, että nimitystä perinteinen sima saa käyttää vain tietyt raaka-aineet sisältävästä juomasta.

ilmiöt
Simapulloja rivissä
Testatut kaupan simat paremmuusjärjestyksessä. Vasemmainen porvoolaisten sima matki parhaiten oikeaa kotisimaa jo värinsä puolesta.Miki Wallenius / Yle

Vapun lähestyminen näkyy simavalikoiman lisääntymisenä kauppojen hyllyillä. Evira muistuttaakin tavallista kuluttajaa siitä, että sima-nimikkeellä saa kaupata vain tietyt kriteerit täyttävää juomaa.

Mistä tahansa keltaisesta juomasta, päärynä- tai hedelmämehusta ei saa käyttää nimitystä sima, kertoo Elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Tuulikki Lehto.

– Perinteisen siman valmistuksessa käytetään vettä, fariinisokeria, sokeria, sitrushedelmiä, rusinoita ja valmistus vielä pitää tapahtua käymisteitse. Jos näin ei ole, niin pullon kylkeen ei saa laittaa perinteinen sima -lappua, määrittelee Lehto.

Eviran linjaus on, että elintarvikkeen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan.

– Sima-sanan käytöstä ei ole säädetty laissa, mutta se on kuitenkin vakiintunut nimi. Kuluttaja odottaa simalta tiettyjä asioita.

Eviraan ei ole tänä vuonna tullut valituksia "feikkisimoista" tai esimerkiksi hedelmämehuista, joita olisi myyty simana.

Jos Evira törmäisi elintarvikeyritykseen, joka yrittää myydä simaa mehuna, lähtee siitä tieto kunnan elintarvikeviranomaisille.

– Jos pakkausmerkinnöissä on havaittu virhe, niin lähes aina elintarvikealalla ollaan valmiit virhe nopeasti korjaamaan, kertoo Lehto.

Lisäksi siman alkoholipitoisuus on merkittävä pakkaukseen, jos se ylittää 1,2 tilavuusprosenttia.