Talvivaaran purkuputkipäätös on ratkaistu – sisältö julkisuuteen perjantaina

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on ratkaissut Talvivaaran ympäristölupahakemuksen, joka koskee ylimääräisten jätevesien juoksutusta ja purkuputken rakentamista Nuasjärveen.

Kotimaa
Vuokatti Nuasjärveltä.
Heikki Rönty / Yle

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on ratkaissut kiistellyn Talvivaaran purkuputken ympäristöluvan.

Päätöksen tiedoksiantokuulutus lähetetään asianosaisille kirjeenä. Kirjeitä lähtee kaikkiaan 1 700 kappaletta, sanoo ympäristöneuvos Sami Koivula Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

– Perjantaina päätöksen sisältö on luettavissa myös aluehallintoviraston Lupa-Tietopalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Talvivaaran kaivoksen konkurssipesä on hakenut lupaa johtaa kaivoksen ylimääräisiä vesiä vanhoja purkureittejä pitkin kaivoksen vaikean vesitilanteen takia. Lisäksi konkurssipesä on hakenut lupaa rakentaa metalleista puhdistetuille, mutta sulfaattipitoisille jätevesille purkuputken Nuasjärveen sekä käyttöoikeutta putken reitille.

Talvivaara juoksuttaa nyt ylimääräisiä vesiä Kainuun ELY-keskuksen luvalla, vaikka ympäristöluvan päästörajat ovat ylittyneet. Juoksutuksia perustellaan riskillä, että kevään sulamiskautena täynnä olevat vesivarastot vuotavat muuten yli. Tällöin luontoon voisi päästä myös sellaisia vesiä, joita ei ole puhdistettu luparajoja täyttäviksi.