Kyhmyjoutsen palasi etsimään puolisoaan – katso videosta lento vapauteen

Huonokuntoinen joutsen toimitettiin hoitoon Heinolan lintutarhalle yleisövihjeiden perusteella. Keskiviikkoaamuna kotivesilleen Lahden Mukkulassa palautettu lintu lähti vapauteen siivet kiihkeästi vettä läpsyttäen.

Joutsen kuljetuslaatikossa
Lintutarhan hoitaja Olli Vuori vapautti kyhmyjoutsenen takaisin luontoon. Linnun riemun kuulee ja näkee videosta.

Kyhmyjoutsenpari on viettänyt koko talven Vesijärven rannassa Lahdessa. Kaupunkilaiset ovat syöttäneet joutsenpariskuntaa ahkerasti läpi kylmän ajanjakson.

Huhtikuun puolivälissä huolestuneet lintuharrastajat ilmoittivat huonokuntoisesta joutsenesta poliisille, joka toimitti linnun hoidettavaksi Heinolan lintutarhalle.

– Lintu oli vahingoittumaton, mutta heikossa kunnossa. Se oli joutunut erilleen paristaan. Epäilen, että laulujoutsenet ovat kurmottaneet sitä, aprikoi lintutarhanhoitaja Olli Vuori.

Vuoren mukaan kyhmyjoutsen on rengastettu Kööpenhaminassa.

– Kyseessä on vanha lintu. Ikä selviää, kun saadaan tarkat rengastustiedot Tanskasta.

Kyhmyjoutsen vietti viikon Heinolan lintutarhalla, jossa sitä ruokittiin.

– Se ahmi valtavat määrät salaattia ja kauraa ja lotrasi vesialtaassa kuin pikkulapset, Vuori nauraa.

Keskiviikkoaamuna Vuori kuljetti kyhmyjoutsenen takaisin Lahteen. Mukkulan rannassa lintu päästettiin pahvilaatikosta ulos.

– Tämä on aika lähellä sitä paikkaa, josta se Kilpiäisistä löydettiin. Toivottavasti se löytää puolisonsa.

– Saan varmasti tietoa linnun toipumisesta lahtelaisilta lintuharrastajilta, jotka seuraavat ahkerasti Vesijärven tilannetta.

Laulujoutsen on tappelupukari

Tänä keväänä Heinolan lintutarhalla on hoidettu jo useampia joutsenia. Isojen lintujen hoitaminen vaatii tilaa.

– Niitä on joka kevät hoidossa kymmenkunta. Joutsenet ovat yleistyneet, ja kun ne lentävät pimeässä voimalinjoihin, ne vahingoittuvat, Vuori kertoo.

Se ahmi valtavat määrät salaattia ja kauraa ja lotrasi vesialtaassa kuin pikkulapset.

Olli Vuori

Lauhtuvien talvien myötä kyhmyjoutsenet voivat yleistyä sisämaassakin. Nykyään kyhmyjoutsenia talvehtii enemmän Suomen rannikolla.

– Ruokinnan ansiosta pari on selvinnyt talvesta. Kylmyyttä ne sietävät kyllä. Kyhmyjoutsenet ovat laulujoutsenia kesympiä.

Kesy luonne on voinut koitua lahtelaisen linnunkin kohtaloksi.

– Laulujoutsen on villimpi ja usein kyhmyjoutsen ottaa siltä päihin, vaikka on isompi, Vuori kertoo.

Kyhmyjoutsenen erottaa musta-oranssista nokasta, jossa ainakin koirailla on selvästi erottuva kyhmy. Sen pyrstö on laulujoutsenta pidempi ja piikkimäisempi. Englanniksi kyhmyjoutsen on 'mute swan', mikä kuvaa sen ääntelyä.

– Laulujoutsen laulaa kuin trumpetti. Kyhmyjoutsenen ääntely on enemmän vinkunaa ja korahduksia. Mutta sen siivistä kuuluu vinkunaa, kun se lentää, toivottavasti se kuuluu videolla, Vuori nauraa.