Maahanmuutto helpottaa vanhustenhoidon työvoimapulaa Britanniassa

Siirtolaisuuden ansiosta väestön vanheneminen on Britanniassa pienempi ongelma kuin Suomessa. Maahanmuutto huolettaa silti brittejä toukokuun vaalien alla.

Ulkomaat
Romanialainen Marianna Nicolau työskentelee Surreyssä, Lontoon eteläpuolella.
Romanialainen Marianna Nicolau työskentelee Surreyssä, Lontoon eteläpuolella.Pasi Myöhänen / Yle

– Haluaisitko kupin teetä Anita? Laihaa ja ilman sokeria, eikös niin?

Romanialainen Marianna Nicolau tarjoilee teetä 77-vuotiaalle hoitokodin asukille Surreyssa Lontoon eteläpuolella. Britannia on ollut vanhustenhoitajan koti jo seitsemän vuotta.

– Elämä Romaniassa on liian vaikeaa, vaikka olisikin mukavaa asua siellä, Nicolau sanoo.

Britanniassa maahanmuuttajien osuus vanhustenhoidon henkilökunnasta on kaksinkertaistunut 90-luvun lopulta. Nykyisin lähes 20 prosenttia alan työntekijöistä on siirtolaisia. Vanhusten etua ajavan järjestön mielestä maahanmuutto ei kuitenkaan tarjoa pitkän aikavälin ratkaisua vanhustenhoidon työvoimapulaan.

– Ala on erittäin matalapalkkainen, minkä vuoksi vaihtuvuus on suurta. Siirtolaisetkin vaihtavat usein töitä tai palaavat kotiin. Kokenutta ja koulutettua henkilökuntaa on vaikea löytää, siksi hoidon laatu kärsii, Age UK -järjestön tutkija Stephen Lowe sanoo.

Lisäraha on ainoa ratkaisu

Tutkijan mielestä brittien täytyy hyväksyä, että ikääntyvän väestön hoitoon tarvitaan yksinkertaisesti lisää rahaa:

– Rahaa täytyy löytää tavalla tai toisella. Veroja tai asiakkaiden omia maksuja täytyy nostaa. Yksi vaihtoehto voisi olla hoitovakuutusten käyttöönotto. Nyt niitä on vaikea saada, ehkä hallitus voisi yrittää helpottaa tilannetta, Stephen Lowe pohtii.

Britannian hallitus julkisti hiljattain vanhustenhuollon kustannuskaton, jonka yli menevä summa kustannetaan valtion rahoista. Muutos on kuitenkin tuomittu laajasti epäonnistuneeksi.

– Kustannuskatto nostettiin liian korkealle. Käytännössä se auttaa vain pientä vakavaraisten joukkoa, jotka tarvitsevat hoitoa pitkään.

Maahanmuutto nuorentaa väestöä, mutta myös huolettaa monia

Britanniassa on kahden viikon kuluttua parlamenttivaalit. Lisää rahaa vanhustenhuoltoon ei kuitenkaan ole luvassa vaikka työväenpuolue nappaisi vallan konservatiiveilta. Vanhustenhoitoalalla toivotaan siis, että matalapalkkaisiin töihin riittää siirtolaistyövoimaa myös jatkossa. Marianna Nicolau viihtyy Surreyssa hyvin, mutta kotiinpaluukin voi olla edessä.

– Jos vanhempani sairastuvat, joudun lähtemään kotiin pitämään huolta omistani.

Väestön ikääntyminen on Britanniassa pienempi ongelma kuin Suomessa, osaksi nuorten maahanmuuttajien ansiosta. Tästä huolimatta maahanmuuton laajuus on yksi brittiäänestäjien suurimmista huolenaiheista vaalien alla.