Taistelut jatkuvat Jemenissä ilmaiskujen päätyttyäkin

Iran toivoo pikaista humanitaarista apua ja poliittista ratkaisua maahan.

Ulkomaat

Kapinallisten ja Jemenin hallitusta kannattavien ryhmien väliset taistelut ovat jatkuneet maan eteläosissa, ainakin Adenissa ja Taezissa, uutistoimistot kertovat. Taezissa kapinalliset ovat tiettävästi vallanneet armeijan tukikohdan.

Reutersin haltuunsa saamassa tiedotteessa yksi lukuisista taistelevista ryhmittymistä vannoo jatkavansa siihen saakka, kunnes on häätänyt Iranin tukemat huthi-kapinalliset Etelä-Jemenistä.

Toiveet rauhan saavuttamisesta lähiaikoina ovat kuitenkin nousseet sen jälkeen, kun Saudi-Arabian johtama liittouma kertoi lopettavansa ilmaiskut. Kymmenen maan liittouma moukaroi lähes kuukauden ajan huthien asemia.

Saudi-Arabian mukaan operaatiossa alkaa nyt uusi vaihe, joka yhdistää poliittiset, diplomaattiset ja sotilaalliset toimet, mutta painottuu poliittiseen prosessiin. Sotatoimet saattavat tarpeen vaatiessa jatkua, Saudi-Arabian asevoimien tiedottaja, prikaatinkenraali Ahmed Asseri sanoi.

– Liittouma estää jatkossakin huthi-kapinallisia etenemästä ja ryhtymästä minkäänlaisiin operaatioihin Jemenissä.

Myös Iranin hallitus on kiitellyt ilmaiskujen päättämistä ja kiirehtinyt poliittisen ratkaisun saamista maahan. YK:n mukaan Jemenin taisteluissa on kuollut yli 750 ihmistä ja 150 000 ihmistä on paennut kodeistaan.

– Positiivista kehitystä Jemenissä pitäisi jatkaa humanitaarisella avulla, Jemenin sisäisellä dialogilla ja laajapohjaisen hallituksen muodostamisella. Olemme valmiita auttamaan, Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoi Twitter-viestissään.

Lähteet: Reuters, AFP