Irtiotto uralla vei uuteen imuun – hotellinjohtajasta työttömäksi ja lopulta pesulan johtoon

Kun on tarpeeksi juossut samassa oranvanpyörässä, ihminen leipääntyy. Näin kävi kokkolalaiselle Mervi Särkijärvelle, joka teki täyskäännöksen urallaan. Lähes 20 vuotta hotelli- ja ravintola-alalla töitä paiskinut nainen heittäytyi johtopaikalta työttömäksi ja päätyi lopulta pesula-alalle. Nyt Särkijärvi on työssään onnellinen – muutoksen tuskasta huolimatta.

ilmiöt
Nainen seisoo pesulassa.
Kalle Niskala / Yle

Neljä vuotta sitten Särkijärvellä iski ammatillinen kriisi. Hän oli perustamassa hotellia Kokkolaan 20 vuotta sitten, koki rakentamisvaiheet, vaikeat vuodet ja lopulta myös tyhjyyden. Mitään annettavaa työhön ei enää ollut.

– Päätin, etten enää halua nukkua puhelin tyynyn alla ja päivystää vuorokauden ympäri.

Vuoden verran Särkijärvi mietti, ennen kuin rohkeni hypätä tuntemattomaan. Lopulta hän heittäytyi työttömäksi.

– Heti olo kummasti helpotti. Olin onnellisessa asemassa, sillä taloudellisesti pystyin sen tekemään ja vieläpä mies tuki päätöksessä. Työpaikalla kummastus oli suuri: pidettiin lähes hulluna. Miksi nyt jättää hyvä ja varma työpaikka?

Irtiotto vaikutti positiivisesti myös perheeseen. Särkijärveä kun näkyi nyt myös kotona.

Päätin, etten enää halua nukkua puhelin tyynyn alla ja päivystää vuorokauden ympäri.

Mervi Särkijärvi

– Hotellin perustamisen alkuvaiheessa jouduin laiminlyömään tytärtäni pari ensimmäistä vuotta. Itselle oli iso helpotus, kun pystyin vaihteeksi olemaan läsnä.

Pelottomana kohti työttömyyttä

Työttömyysaika ei naista pelottanut. Hän oli päättänyt, että töitä löytyy. Ensin Särkijärvi opiskeli kasvatustieteitä ja teki opettajan sijaisuuksia, kunnes tajusi olevansa väärällä alalla.

Mutkien kautta hän päätyi Kokkotyö-säätiölle, joka valmentaa pitkäaikaistyöttömiä, vajaatyökykyisiä ja mielenterveyskuntoutujia työmarkkinoille.

Lopulta kaupungin omistamasta KokkoPesu -yhtiöstä tarjottiin hänellä toimitusjohtajan paikkaa. Sitä on takana nyt vuosi, mutta ei toki ilman "muutoskipuja".

Vaihdon paikka on silloin, kun työpäivän päätteeksi tuntuu, ettei mitään jäänyt taskuun.

Mervi Särkijärvi

– Pesula-alalle tupsahdin ilman koulutusta ja kokemusta, aika haastavalta se tuntui. Hyppy yksityiseltä julkiselle puolelle teetti myös töitä. Aikamoisiin paperihommiin olen sukeltanut, naurahtaa Särkijärvi.

Pesulan johtajana Särkijärvi ei joudu nukkumaan puhelin tyynyn alla. Silti vastuu pistää venymään, välillä tuotannon töihinkin niin, että päivät paukkuvat. Eläkevirkana hän ei halua edes pestiä ajatella.

Mutta ahdistus ei iske, koska rohkeus muutokseen lämmittää Särkijärveä vieläkin.

– Työ täyttää niin ison päivästä ja elämästäkin, että onhan sen oltava mielekästä. Vaihdon paikka on silloin, kun työpäivän päätteeksi tuntuu, ettei mitään jäänyt taskuun.