Uudessa-Seelannissa kohutaan pääministerin käytöksestä: Veti tarjoilijaa useita kertoja poninhännästä

Pääministeri John Key pyysi tarjoilijalta keskiviikkona anteeksi ja sanoi, että hänen tarkoituksensa oli vain hullutella. Arvostelijat syyttävät pääministeriä sopimattomasta, lapsellisesta ja seksistisestä käytöksestä.

Ulkomaat
John Key
Pääministeri John KeyRoss Setford / EPA

Uudessa-Seelannissa on noussut kohu pääministeri John Keyn käytöksestä, kun kävi ilmi, että hän on toistuvasti vetänyt aucklandilaisen kahvilan tarjoilijaa poninhännästä.

Pääministeri pyysi käyttäytymistään keskiviikkona anteeksi, mutta pahoittelusta huolimatta hän on saanut osakseen arvosteluryöpyn. Pääministeriä on syytetty muun muassa sopimattomasta ja epäkunnioittavasta käytöksestä sekä lapsellisuudesta ja seksismistä.

Kohu sai alkunsa, kun nimettömänä pysyttelevä tarjoilija kertoi kokemastaan The Daily Blog -nettisivustolla (siirryt toiseen palveluun). Tarjoilija kertoo, että Key oli vetänyt häntä ponihännästä useita eri kertoja syksystä lähtien.

Tarjoilija kertoo alkaneensa tästä syystä vältellä pääministeriä, kun tämä tuli kahvilaan ja kertoneensa tämän turvamiehille, ettei pitänyt ponihäntänsä nykimisestä. Lopulta maaliskuussa tarjoilija kehotti suoraan pääministeriä lopettamaan, mutta tämä jatkoi siitä huolimatta. Nainen toteaa, ettei hän olisi pitänyt edes joutua pyytämään pääministeriä lopettamaan.

Key on nyt pyytänyt naiselta anteeksi viinipullolahjan kera. Pääministerinkanslian lausunnon mukaan Keyn tarkoituksena oli hullutella, ei saada tarjoilijaa tuntemaan oloaan epämukavaksi. Keyn mukaan hänellä on ollut hyvin lämmin ja ystävällinen suhde kahvilan henkilökuntaan.

Syytöksiä kiusaamisesta ja seksismistä

Pääministerin toiminta on herättänyt vilkkaan keskustelun niin tiedotusvälineissä kuin sosiaalisessa mediassakin, ja julkisuudessa jupakka on jo ehditty nimetä ponytailgateksi.

Uuden-Seelannin yleisradioyhtiön (siirryt toiseen palveluun) haastattelema työelämätutkija, professori Tim Bentley sanoo, että Keyn käyttäytyminen täyttää työpaikkakiusaamisen määritelmän. Pääministerin korkea asema tekee asiasta hyvin kiusallisen uhrille, Bentley toteaa.

Vihreän puolueen johtaja Metiria Turei pitää Keyn käyttäytymistä outona ja myös hänen mukaansa se nostaa esiin kysymyksen työpaikkakäyttäytymisestä. Uusiseelantilaiset tietävät, etteivät voi mennä kahvilaan ja alkaa nykiä jonkun tukkaa. Samojen sääntöjen tulisi päteä pääministeriin, Turei sanoo New Zealand Herald (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

Uuden-Seelannin naisjärjestöjen keskusliitto (siirryt toiseen palveluun)sanoo avoimessa kirjeessään pääministerille olevansa pettynyt tämän käytökseen. Liitto sanoo ymmärtävänsä, ettei pääministeri tarkoittanut pahaa, mutta toteaa, ettei kenenkään koskeminen ilman lupaa ole hyväksyttävää.

Liiton mukaan kyse ei ole yksittäistapauksesta, vaan tapaus tuo esiin, miten suuressa määrin seksismi on osa maan kulttuuria. Hyvää tarkoittava seksismi voi vaikuttaa harmittomalta, mutta sillä on vakavia vaikutuksia, liitto toteaa.

Twitterissä keskustelijat ovat arvostelleet Keytä muun muassa typerille pikkupojille ja koulukiusaajille ominaisesta käytöksestä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.