1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ex-kansanedustajilla raha-automaatti työttömyyden varalle: Sopeutumiseläkettä voi saada aina uudestaan

Ennen vuotta 2011 eduskuntaan nousseet edustajat saavat putoamisensa jälkeen sopeutumiseläkettä eläkeikään asti, jos eivät työllisty uudestaan. Eläkettä voi hakea uudestaan, jos jää työttömäksi. Pääomatulot eivät vaikuta sopeutumiseläkkeeseen. Vuonna 2011 aloittaneet edustajat voivat pudottuaan saada sopeutumisrahaa 1–3 vuotta.

Sunnuntain eduskuntavaaleissa paikkansa menettäneistä kansanedustajista esimerkiksi ex-ministerit Jouni Backman (sd.), Paula Lehtomäki (kesk.) ja Kimmo Sasi (kok.) ovat oikeutettuja hakemaan avokätistä sopeutumiseläkettä, joka pysyy heidän työttömyysturvanaan vanhuuseläkkeeseen saakka.

Sopeutumiseläke on poistumassa oleva etuus, sillä eduskunta päätti ennen vuoden 2011 vaaleja, että jatkossa sen korvaa summaltaan kiinteä sopeutumisraha, jota maksetaan 1–3 vuotta.

Tuolloiset kansanedustajat eivät kuitenkaan vieneet sopeutumiseläkettä itseltään tai edeltäjiltään: sopeutumiseläkettä voivat yhä hakea kaikki vähintään seitsemän vuotta eduskuntatyötä tehneet kansanedustajat, jotka aloittivat eduskunnassa ennen vuotta 2011.

Sopeutumiseläkkeen suuruus riippuu kansanedustaja-ajan tuloista ja kauden pituudesta. Sillä ei ole ylärajaa, kertoo eduskunnan tilitoimiston toimistopäällikkö Pertti Rosila.

– Jos on ollut pari kautta puhemiehenä tai pääministerinä, sopeutumiseläke voi nousta 7 000 euroon, Rosila sanoo.

Työelämään palaava ex-kansanedustaja voi hakea sopeutumiseläkettä aina uudestaan, jos sattuu jäämään työttömäksi.

– Sopeutumiseläke on erittäin joustava.

Kansanedustajien eläkkeet maksavan Kevan mukaan sopeutumiseläkettä nosti maaliskuussa 39 entistä kansanedustajaa. Yksittäiset eläkkeet eivät ole julkisia, mutta maaliskuussa maksettavien eläkkeiden yhteissumma oli 116 583 euroa. Keskimääräinen sopeutumiseläke oli siten 2 989 euroa.

Sopeutumisrahaa valvotaan tiukemmin

Jos ensimmäisen kautensa jälkeen putoavat kansanedustajat kuten Hanna Tainio (sd.) ja Pia Kauma (kok.) jäävät sopeutumisrahan varaan, he saavat sitä enintään yhden vuoden ajan.

Jatkossa sopeutumisrahaa maksetaan enintään kahden vuoden ajan, jos eduskuntatyö on kestänyt 7–15 vuotta, ja kolmen vuoden ajan, jos kansanedustajan työ on kestänyt yli 15 vuotta.

Tämänhetkisestä kansanedustajan peruspalkkiosta laskettuna sopeutumisrahan suuruus on runsaat 1 700 euroa kuussa. Summa nousee, jos sen pohjana oleva kansanedustajan palkkio nousee esimerkiksi ministerin työn tai muiden vastuutehtävien vuoksi.

Rosilan mukaan myös sopeutumisrahan voi periaatteessa keskeyttää ja aloittaa uudestaan, mutta muutosten teko on vaikeampaa.

– Se on Kevan harkinnassa, ja tulojen valvonta on tiukempaa.

Jos ex-edustaja on täyttänyt 59 vuotta silloin, kun sopeutumisraha päättyisi, hän voi kuitenkin saada sitä 65 vuoden ikään saakka.

Mahdollisia pääomatuloja ei huomioida sopeutumiseläkkeessä, mitä on pidetty epäreiluna. Asiaa korjattiin vuoden 2011 uudistuksessa: sopeutumisrahan ja ansio- ja pääomatulojen yhteissumma saa olla enintään kansanedustajan eläkkeen enimmäismäärän verran. Myös satunnaiset ansiotulot laskevat maksettavan sopeutumisrahan määrää.

Korjaus 15.5. kello 5.32: Sopeutumisrahan määrä ei ole kiinteä, vaan riippuu kansanedustajan ansioista, joihin vaikuttavat vastuutehtävät.