Kukat ovat rakastuneet kotikirjastoonsa – 30 vuotta vanha kasvi kukkii edelleen

Kajaanin kaupungin pääkirjastossa oleva kliivia on kukkinut samoilla sijoillaan säännöllisesti pian kolme vuosikymmentä. Tänä keväänä hennon punaisia kukkia on tullut erityisen runsaasti. Kirjastossa on myös monia muita kukkia, jotka tuntuvat rakastavan kirjastoa.

ilmiöt
Kukka ruukussa pöydällä.
Leila Pietilä

Kajaanin kaupungin pääkirjasto sai kliivian tupaantuliaislahjaksi Oulun yliopiston kirjaston väeltä lähes 30 vuotta sitten. Siitä lähtien kukka on kukkinut näyttävästi ainakin kerran vuodessa.

– Muistaakseni se kukki myös syksyllä, joten siihen voi tulla parikin kertaa vuodessa kukat. Tänä keväänä se on ollut erityisen ihana, siinä oli neljä eri kukkakimppua, joista kaksi on vielä jäljellä, kertoo kirjastonhoitaja Leena-Marja Tikkanen.

Kukka sijoitettiin aikoinaan neuvotteluhuoneen ikkunanurkkaan, koska kirjaston asiakastiloissa oli jo paljon kukkia. Tikkasen mukaan kukka on saanut olla ihanteellisella paikalla koko ajan.

– Tässä on ikkunat molemmin puolin nurkkaa, ja huone on viileä. Kukkaa hoitavat kirjaston siistijät. Meillä on ollut siistijöinä ilmeisesti viherpeukaloita, koska he ovat saaneet kukan menestymään.

Kirjastonhoitaja Leena-Marja Tikkanen ja kukka.
Kirjastonhoitaja Leena-Marja Tikkanen kertoo, että kliivialle luetaan myös kirjoja.Tiia Korhonen / Yle

Tikkanen paljastaa, että kliivialle luetaan myös kirjoja.

– Tässä huoneessa on viimeiset viisi tai kuusi vuotta pidetty kirjaston lukupiirin kokoukset, joten kyllä me ainakin kerran kuussa keskustelemme kirjallisuudesta hyvin intensiivisesti. Myös kirjaston henkilökunnan kokouksissa keskustellaan kirjoista.

Paha haju paljastui pieneksi kukaksi

Kajaanin kaupungin pääkirjastossa on myös monia muita kukkia, jotka menestyvät hyvin. Pääasiassa kirjastossa on viherkasveja, mutta joukossa on myös erikoisuuksia, joita harvat ovat saaneet kukkimaan.

– Kirjaston asiakassalissa oleva traakkipuu kukki muutama vuosi sitten. Olimme kesällä iltavuorossa ja rupesimme miettimään, kuka on jättänyt kirjastoon jotain haisevaa, sillä se ei ollut mikään kauhean miellyttävä tuoksu. Kiersimme ympäri kirjastoa ja huomasimme, että katonrajassa on pieni valkoinen kukka auennut, kertoo kirjastonhoitaja Leena-Marja Tikkanen.

– Seuraavana aamuna koko kirjasto haisi. Traakkipuussa oli useampia pieniä valkoisia kukkia, jotka piti leikata pois, koska ne tuoksuivat niin voimakkaasti, hän jatkaa.

Orkidea lähikuvassa.
Lahjaksi saatu valkoinen orkidea on kirjaston neuvonnassa.Tiia Korhonen / Yle

Kirjaston neuvonnassa on puolestaan asiakkaalta lahjaksi saatu valkoinen orkidea, joka kukkii kaksi kertaa vuodessa puoli vuotta kerrallaan. Tikkanen kertoo kukan kukkineen jatkuvasti suunnilleen kolme vuotta.

– Koskaan se ei ole saanut mitään ravinnetta, vaan se upotetaan veteen kerran viikossa. Eräs asiakas kertoi, että koska täällä on paljon asiakkaita ja hiilidioksidia, se saa paljon puhetta osakseen, ja siksi se kukkii niin ahkerasti. Varmasti se on myös erityislaatuinen yksilö, Tikkanen arvelee.

– Moni asiakas käy katsomassa, että joko te saitte orkidean kukkimaan ja vieläkö se kukkii. Se on ollut meille kaikille oikein ilo, hän jatkaa.