1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Köyliön ja Säkylän kuntaliitos uuden hallituksen ensimmäisiä päätöksiä

Satakuntalaiset Säkylä ja Köyliö päättivät maanantaina kuntaliitoksestaan. Valtioneuvoston on hyväksyttävä liitos viimeistään kesäkuussa.

Kuva: Erkki Alho / Yle

Uuden hallituksen ensimmäisiä tehtäviä on satakuntalaisten Säkylän ja Köyliön kuntaliitoksen siunaaminen.

Säkylän ja Köyliön valtuustot hyväksyivät maanantaina kuntaliitoksen, joka on tarkoitus toteuttaa jo vuodenvaihteessa. Liitoksesta on tehtävä vielä päätös valtioneuvostossa kesäkuussa, jotta se voi tulla voimaan vuoden 2016 alussa.

Uuden kunnan nimeksi tulee Säkylä ja vaakunaksi Köyliön vanha vaakuna.

Toinen päätös vaikeampi

Valtiovarainministeriön kuntaosaston hallitusneuvos Auli Valli-Lintu sanoo, että asia tuodaan kiireellä uuden hallituksen päätettäväksi. Säkylän ja Köyliön liitos mitä todennäköisimmin hyväksytään, ja kunnat pääsevät liittymään yhteen.

Enemmän päänvaivaa virkamiehille ja poliitikoille aiheuttaa toinen satakuntalainen kuntaliitos: Luvia ja Eurajoki ovat päättäneet liittyä yhteen, vaikka ne kuuluvat täysin eri työssäkäyntialueisiin.

Poliitikot joutuvat päättämään, rikkoisiko Eurajoen ja Luvian liitos kuntaliitosten kriteerejä vai voidaanko se hyväksyä. Tällä päätöksellä ei ole niin kiire, sillä liitos on tarkoitus tehdä vasta vuoden 2017 alussa.