1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ajankohtainen kakkonen

"Tässä maassa on oikeus raiskata ja hakata"

Sanna raiskattiin 15 vuotta sitten. Tekijää rangaistiin ehdollisella ja 70 tunnin yhdyskuntapalvelulla.

Sanna Jylänki haluaa Ajankohtaisen kakkosen Tuomio-illassa selvyyttä siihen, miksi seksuaalirikosten tuomiot eivät ole muuttuneet kovemmiksi vuosien saatossa. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Mies oli väkivaltainen. Ensimmäisen kerran hän löi vähän sen jälkeen, kun esikoinen syntyi. Mustelmia tuli myöhemmin lisää. Yksi yö oli puukko kurkulla. Mies tappoi myös perheen koiran ja kissan.

Sitten sai riittää. Sanna muutti – tai pakeni – pois pariskunnan yhteisen lapsen kanssa. 2-vuotishääpäivänä hän haki avioeroa.

Eräänä heinäkuun päivänä vuonna 2000, avioeroprosessin ollessa vielä kesken, Sanna oli luvannut, että isä saa tavata tyttärensä tämän kotona. Hän otti kaverinsa mukaan käynnille, ihan varmuuden vuoksi. Kaverin mies käski kuitenkin pihalle tapaamisen ajaksi.

Mies sai yhtäkkiä raivokohtauksen. Hän raahasi entisen vaimonsa asuntonsa yläkerran makuuhuoneeseen. Tytär seurasi perässä.

– Hän potki ja hakkasi, repi vaatteeni pois, kuristi. Siinä oli hengenlähtö lähellä, hän kuristi niin kovaa. Vuoden ikäinen lapsemme kuuli ja näki kaiken, hän huusi ja itki pelokkaana sängyn vieressä, kertoo nyt 38-vuotias Sanna 15 vuoden takaisista tapahtumista.

Ensikertalaisuus ja tekijän vakituinen työpaikka vaikuttivat tuomioon

Entinen aviomies raiskasi vaimonsa ja sai Kuopion käräjäoikeudesta 1,5 vuotta ehdotonta vankeutta. Tuomiossa oli mukana myös miehen aiemmin keväällä tekemä pahoinpitely Sannaa kohtaan.

Mies valitti hoviin, josta saatiin lopullinen tuomio: kaksi vuotta ja kolme kuukautta ehdollista vankeutta ja 70 tuntia yhdyskuntapalvelua.

”- - - Rikoslain 2b luvun 1 §:n 1 momentin mukaan määräaikainen, enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi, jollei rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai aikaisempi rikollisuus edellytä ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista. Saman luvun 2 §:n 1 momentin mukaan, jos ehdollista vankeutta yksinään on pidettävä riittämättömänä rangaistuksena rikoksesta, voidaan sen ohessa tuomita sakkoa tai, jos ehdollinen vankeus on vuotta pidempi, vähintään 20 ja enintään 90 tuntia yhdyskuntapalvelua."

Itä-Suomen hovioikeus perusteli rangaistusta tekijän ensikertalaisuudella ja vakituisella työpaikalla.

Mies sai yhtäkkiä raivokohtauksen. Hän raahasi entisen vaimonsa asuntonsa yläkerran makuuhuoneeseen. Tytär seurasi perässä.

"A:n syyksi 2 kohdassa luetun rikoksen vakavuus sinänsä puoltaa A:n tuomitsemista ehdottomaan vankeuteen. Toisaalta A:ta ei ole rikosrekisteriotteen mukaan aikaisemmin rekisteröity. A:ta koskevasta yhdyskuntapalvelun soveltuvuusselvityksestä voidaan myös havaita, että A on ollut vuodesta 1994 lähtien vakituisessa työsuhteessa."

"A:n syyksi luettujen rikosten vakavuudesta ja rikoksista ilmenevästä A:n syyllisyydestä huolimatta hovioikeus katsoo, etteivät ne tässä tapauksessa edellytä ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista."

"Ehdollista vankeutta on kuitenkin yksinään pidettävä riittämättömänä rangaistuksena A:n rikoksista. A soveltuu esitetyn selvityksen mukaan yhdyskuntapalveluun ja A:n voidaan olettaa suoriutuvan yhdyskuntapalvelusta. Sen vuoksi ehdollisen vankeuden ohessa A:lle tuomitaan yhdyskuntapalvelua.”

”Kovemmat tuomiot vähentäisivät rikoksia"

– Tuomio tuntui järkyttävältä. Tässä maassa on oikeus raiskata ja hakata. Miten vakituinen työpaikka voi vaikuttaa asiaan? Tuomio antoi viestin, että teko ei ollutkaan niin paha.

– Miten voi olla, että esimerkiksi veropetoksista, jotka ovat vain rahaa, tuomitaan kovia rangaistuksia, mutta kun on kyse ihmisiin kohdistuvista rikoksista, tuomiot alenevat?

Sannan mukaan parasta rikosten ennaltaehkäisyä olisi kovempien tuomioiden langettaminen. Hän ihmettelee, miksi rikoksista ei anneta kovempia rangaistuksia, vaikka laki mahdollistaa ne.

– Nyt pelote seksuaalirikoksien tekemiseen ei ole tarpeeksi suuri. Kovemmat tuomiot vähentäisivät tekoja, hän uskoo.

Jos ex-mieheni olisi saanut kunnon tuomion tai edes vankeutta, hän voisi osata katua tekoaan. Ja uhrina tietäisin, että hän saa ansionsa mukaan. 

Sanna Jylänki

Raiskauksen vankeustuomion keskipituus on noin kaksi vuotta. Jos raiskaus tuomitaan törkeänä, rangaistus on lähes aina vankilatuomio, keskipituutena noin neljä ja puoli vuotta. Törkeästä raiskauksesta tuomitaan tosin suhteellisen harvoin.

Sanna haluaa selvyyttä siihen, miksi seksuaalirikosten tuomiot eivät ole muuttuneet kovemmiksi vuosien saatossa. Noin puolet raiskauksiin syyllistyneistä tuomitaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen, puolet ehdolliseen. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen oikeusministeriölle toimittamasta selvityksestä käy ilmi, että rangaistuslajin valinnassa ei ole tapahtunut viimeisen 12 vuoden aikana olennaisia muutoksia.

Ehdollinen tuomio ja yhdyskuntapalvelu eivät ole Sannan mielestä rangaistuksia, jotka laittaisivat tekijän oikeasti miettimään tekoaan.

– Jos ex-mieheni olisi saanut kunnon tuomion tai edes vankeutta, hän voisi osata katua tekoaan. Ja uhrina tietäisin, että hän saa ansionsa mukaan. 

Sanna Jylänki osallistuu 28. huhtikuuta järjestettävään Ajankohtaisen kakkosen Tuomio-iltaan.