Satamäärin lapsia ja nuoria satukirjan tekijöinä Torniossa

Uuden satukirjan taustalla on tavallisesti kirjoittaja ja kuvittaja. Torniossa keskiviikkona julkaistun satukirjan tekijöinä on satakunta torniolaista nuorta ja lasta.

Kotimaa
Päiväkotilaiset tutustuvat uutukaiseen satukirjaan
Kati Siponmaa / Yle

Torniolaiset lapset ja nuoret ovat julkaisseet satukirjan. "Onnin mahtavat seikkailut ja muita kertomuksia" -satukirjan kuvituksesta ja teksteistä ovat vastanneet Kallioputaan päiväkodin 5 -ja 6-vuotiaat sekä Putaan koulun yläkoululaiset.

Yhteistyö on antoisaa kaiken ikäisten kanssa.

Jaana Angeria

Putaan koulun äidinkielenopettaja Jaana Angeria kiittelee kirjan ideoinutta kuvaamataidon opettaja Heli Vähää, joka laittoi prosessin liikkeelle.

Angeria kertoo Heli Vähän alunperin tutkineen lasten kuvallisen ilmaisun kehittymistä, kun hän pyysi Kallioputaan päiväkotilaisia piirtämään erilaisia tunteita.

– Päiväkotilaisten kuvista isommat taiteilivat sitten valmiita tauluja, siellä on esimerkiksi kirjan takakannessa päiväkotilaisen piirtämä vähän vinossa oleva poika, jonka on isompi taiteilija maalannut skeittilautailemaan. Kun valmiista kuvista tuli niin hienoja, niin Heli kysyi, voisiko niiden pohjalta kirjoittaa satuja ja siitähän minä sitten innostuin, kertoo Jaana Angeria.

Kallioputaan päiväkotilaisia
Putaan koulun ilmaisutaidon ryhmäläiset esittivät muutamia satuja näytelminä ja sekös päiväkoti-ikäiselle yleisölle maittoi.Kati Siponmaa / Yle

Valmiista satukirjasta löytyy 25 satua, joissa lukija viedään kaukaiseen avaruuteen ja mystiseen satumaailmaan. Satukirjan tekoon on osallistunut lähes sata torniolaista lasta ja nuorta.

– Yhteistyö on antoisaa kaiken ikäisten kanssa, iloitsee Angeria.

– Olen oikeasti ylpeä tästä kirjasta. Siellä on opettavaisia ja jänniä, mutta lapsille sopivia satuja, hän tiivistää.