Helsingin kerjäläisasiantuntija Jarmo Räihä sai potkut

Räihä sanoo yllättyneensä täydellisesti potkuistaan. Eläkeikää lähestyvä Räihä ehti työskennellä Helsingin Diakonissalaitoksella vain vajaan vuoden verran.

Kotimaa
Jarmo Räihä
Jarmo RäihäYLE

Helsingin Diakonissalaitos päätti joulukuussa 2014 vähentää 54 työntekijää säästösyistä. Heistä 26 irtisanottiin suoraan, osa passitettiin eläkkeelle ja määräaikaisten työntekijöiden työsopimuksia ei enää jatkettu.

Yllättäen yksi irtisanotuista työntekijöistä oli erityisasiantuntijan tehtävissä työskennellyt Jarmo Räihä, joka on tunnettu aikaisemmin Helsingin sosiaaliviraston johtavana asiantuntijana ja kaupungin kerjäläistyöryhmän vetäjänä.

Räihä sanoo yllättyneensä täydellisesti potkuistaan ja on hyvin harmissaan.

– Diakonissalaitos ilmoitti, että tehtäväni ylläpitoon ei ollut enää varaa, puuskahtaa Pornaisten kotitilaltaan tavoitettu Räihä.

Työpaikan vaihto kaduttaa

Räihä ehti työskennellä Diakonissalaitoksella vain vajaan vuoden verran. Räihä ihmettelee potkujaan jo senkin takia, koska juuri Diakonissalaitokselta pyydettiin häntä hakemaan tehtävää. Hän tuli valituksi ja sanoi itsensä irti Helsingin kaupungilta.

– Jälkeenpäin ajateltuna eipä olisi kannattanut ottaa Diakonissalaitoksen tehtävää vastaan. Tai ehkä olisi pitänyt anoa virkavapautta Helsingin kaupungin tehtävästä siksi ajaksi, hän jossittelee.

Räihä työskenteli ennen Diakonissalaitokselle siirtymistään 35 vuotta Helsingin kaupungin virkamiehenä, viimeksi kaupungin asettaman kerjäläistyöryhmän vetäjänä. Kerjäläisasiat olivat osin hänen kontollaan myös Diakonissalaitoksella.

Syyt henkilökemioissa?

62-vuotiaalla Räihällä olisi ollut vielä vuosi työuraa jäljellä ennen eläkeikää. Toimeentuloa potkut eivät näytä kuitenkaan romahduttaneen, vaikka hän ei nostakaan työttömyyskorvausta.

– En ole ansiosidonnaisella, koska en ole kuulunut koskaan mihinkään liittoon. Elän vaimoni rahoilla ja omilla säästöilläni tällä hetkellä.

Räihä vihjaa, että hänen irtisanomisensa taustalla saattoi olla muitakin syitä kuin taloudellisia.

– Ehkä loppuvaiheessa henkilökemiat menivät vähän pieleen joidenkin ihmisten kanssa, hän miettii.

Helsingin Diakonissalaitoksen viestintäjohtajan Mika Mäkisen mukaan Räihän työsuhteen päättymiseen ei liittynyt "mitään ihmeellistä".

– Meillä oli muutamia kaikkia työntekijöitä koskevia soveltuvuuskriteerejä eli minkä perusteella esimiehet joutuivat tekemään päätökset, että ketkä irtisanotaan. 26 henkilöä irtisanottiin ja siinä oli aika paljon mukana hallintoa ja myös asiantuntijajoukkoa, Mäkinen kommentoi.

Ei enää luottamusta

Omista jatkosuunnitelmistaan Räihä on vielä epävarma.

– Diakonissalaitos on jopa tarjonnut jotain määräaikaista selvitystyötä minulle, mutta mietin asiaa vielä. Luottamusta Diakonissalaitokseen ei tällä hetkellä ole.

Työttömän arkea Räihä kuvailee ”oudoksi".

– Onhan tämä outo tilanne, koska olen ollut koko ikäni töissä enkä ole ollut koskaan työttömänä.