”Ei verorahoja putkeen, jolla ei ole vielä lupia” – Talvivaaran purkuputki jakaa maanomistajien mielipiteet

Sotkamolainen maanomistaja Tero Huusko on yksi kuudesta maanomistajasta, jotka eivät ole suostuneet myymään tai vuokraamaan maitaan Talvivaaran konkurssiyhtiölle purkuputken rakentamista varten.

Kotimaa
Tero Huusko.
Tero Huusko.Yle

Parhaillaan rakennettava Talvivaaran purkuputki jakaa sotkamolaisten maanomistajien mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Ylen A-studio tapasi kaivoksen lähellä maanomistajia, joiden maita Talvivaaran konkurssipesä on ostanut ja haluaa ostaa purkuputken tieltä.

Sotkamolainen maanomistaja Tero Huusko on yksi kuudesta maanomistajasta, jotka eivät ole suostuneet myymään tai vuokraamaan maitaan Talvivaaran konkurssiyhtiölle purkuputken rakentamista varten.

– Minä en hyväksy sitä, että veronmaksajien rahoja käytetään tällä tavalla asiaan, mihin ei ole vielä minkäänlaisia lupia. Asia tuotiin sillä tavoin esille, että sanottiin, että putki tulee, luvat tulevat – ja jos ei muuten, niin maat pakkolunastetaan!

Vapaaehtoinen kauppa oli minusta ihan hyväksyttävä.

Eero Hyvönen

– Mutta jos teet nyt sopimuksen, niin on mahdollista saada 40 prosenttia parempi hinta. Sitä minä en hyväksy, kertoo Tero Huusko A-studiolle.

Entä jos Talvivaara olisi tarjonnut yli markkinahinnan ja kunnon hinnan maasta, olisiko maanomistaja silloin suostunut?

– Todennäköisesti en, koska kaikille olisi pitänyt olla ne samat ehdot. Eniten tässä ärsyttää, että tehdään putkea eikä ole minkäänlaisia lupia. Sanotaan, että omalla riskillä tehdään putkea. Vaan meidän veronmaksajien rahojahan tässä käytetään, Huusko puuskahtaa.

Kysymykseen pakkolunastuksesta Tero Huusko vastaa näin:

– Vaikea kuvitella, että se ei ainakaan mikään helppo toimenpide olisi. Kyllä siihen pitää olla hyvät perustelut ennen kuin se toteutuu.

”En halunnut olla tulppana”

Minä en hyväksy sitä, että veronmaksajien rahoja käytetään tällä tavalla asiaan, mihin ei ole vielä minkäänlaisia lupia.

Tero Huusko

Talvivaaran putkuputken pituudeksi tulee 18 kilometriä. Hinnaksi putkelle on arvioitu 5–7 miljoonaa euroa, kerrotaan Talvivaaran kaivokselta.

Talvivaaran konkurssipesä on ostanut putken rakentamista varten 23 paikkakuntalaiselta maanomistajalta maata.

Yksi heistä on sotkamolainen Eero Hyvönen.

– En minä halunnut olla tulppana tuommoselle asialle, kun tuo putki on minusta välttämätön niiden vesien purkamisen takia. Ei siinä ole minulla mitään intressiä Talvivaaraa kohtaan. Vapaaehtoinen kauppa oli minusta ihan hyväksyttävä. Se perustui niihin arvioihin, mitä metsäammattilaiset olivat tehneet ja Talvivaara maksoi minusta siitä käyvän hinnan, Eero Hyvönen sanoo A-studiolle.

Esko Hyvönen.
Esko Hyvönen.Yle

– Kyllä minä katson, että purkuputki on tämän alueen kannalta niin tärkeä. Uskon vahvasti, että pitää olla kyllä erikoiset perusteet, jos tuolle putkelle ei lupaa tule. Sitten ollaan tuolla pulassa, jos kaivoksella tulee hallitsematon tilanne.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lupapäätös Talvivaaran purkuputkesta ja käsiteltyjen vesien johtamisesta Sotkamon Nuasjärveen tulee julkiseksi perjantaina 24.4.

Maanomistaja Eero Hyvönen on tilanteessa optimisti.

– Kaikesta huolimatta luotan, että tuosta putkesta menee sellaista vettä kuin ne ovat luvanneet. Täytyy olla sellainen laki ja asetus, että tätä täytyy pystyä valvomaan. Talvivaara ei enää saa, enkä minä usko, että se enää tarkoituksella töppäisi, Eero Hyvönen sanoo A-studiolle.

Talvivaaran purkuputkesta lisää illan A-studiossa keskiviikkona 22.4. klo 21.05 TV1. Tällöin lisää sotkamolaisten ajatuksia purkuputken rakentamisesta. Studiossa aiheesta on keskustelemassa ministeri Jan Vapaavuori.