Forssan kirkon seinät puhtaaksi ranskanleivällä

Ranskanleipä on hyvä keino puhdistaa likaantuneita pintoja, mutta leivän pitää olla tuoretta ja rasvatonta jotta se imee lian ja pölyn. Ranskis otettiin avuksi, kun lähes satavuotiaan Forssan kirkon sisäseiniä ei enää uskallettu maalata. Seinät on maalattu siksi monta kertaa, että vaarana oli, että vanhatkin maalikerrokset tippuvat pois.

kulttuuri
Nainen ranskanleipiä kädessä.
Ville Välimäki / Yle

Konservaattoreiden ammattikunta ei ranskanleipämenetelmälle hymyile vaan on siihen erittäin tyytyväinen. Konservaattorit ja restauroijat tietävät, että ranskista voi käyttää esimerkiksi freskojen ja kattomaalausten entisöinnissä, ja että se on vähintään yhtä hyvä työkalu myös kirkon seinien puhdistamisessa. Työssä välttyy veden kanssa läträämiseltä.

Ilman rasvaa leivottu ranskanleipä on erittäin hyvä materiaali pölyjen ja lian poistoon

Kati Auvinen

– Ranskanleipä on hyvinkin tehokas tietyissä paikoissa. Esimerkiksi Forssan kirkossa se on ehdottomasti parempi kuin vesipuhdistus. Ilman rasvaa leivottu ranskanleipä on erittäin hyvä materiaali pölyjen ja lian poistoon. Leipä kerää lian eikä levitä sitä ympäristöön ja silloin säästytään siltä, että pitää jatkuvasti juosta vaihtamassa vettä eikä lika myöskään leviä mutamössöksi seinään, sanoo Osuuskunta Rotundan restaurointikisälli Kati Auvinen.

Ranskanleivällä puhdistettua seinäpintaa.
Ranskanleivällä puhdistettua sekä likaista seinäpintaa.Ville Välimäki / Yle

Ranskanleipä on edullinen puhdistusaine

Materiaalimenekki on yllättävän pieni – Forssassa yhdellä suurella ravintolaranskiksen kokoisella leivällä puhdistaa vajaat kymmenen neliömetriä seinää, eli kaikkineen ranskanleipiä kuluu vain joitakin kymmeniä.

Rasvatonta ranskanleipää kannattaa kokeilla muidenkin pintojen kuin kirkkojen seinien puhdistamiseen.

– Perinteisesti kalkki- ja liimamaaliseiniä niillä on puhdistettu. Täällä kirkossa leivällä puhdistaminen on huomattavasti miellyttävämpää kuin vedellä peseminen. Työ käy joutuisasti. Leivästä käytetään vain sisus, siitä muotoillaan pallo, ja kun työssä näkee koko ajan, miten pallo likaantuu, on se hyvin palkitsevaa, sanoo Auvinen. Ranskanleipä hävitetään kompostoimalla.

Entisöijillä vientiä Englantia myöten

Forssan kirkossa parhaillaan työskentelevät konservaattorit tuntevat monen suomalaisen kirkon olemuksen. Osuuskunta Rotunda on Loviisan kirkossa, Maskun keskiaikaisessa kirkossa, Loviisan kirkossa ja esim. Mustion linnassa. Porukka on työskennellyt myös monessa kohteessa ulkomailla, esimerkiksi vanhoissa kirjoissa Iso-Britanniassa. Forssan kirkollakin on restaurointikohteena oma viehätyksensä.

Forssan kirkko.
Forssan kirkko.Ville Välimäki / Yle

– On hirveän hyvä, että käyttökohteet osataan ottaa pieteetillä ettei jouduta remonttikierteeseen, sanoo Osuuskunta Rotundan konservaattori Kirsi Karpio.

– Forssan kirkkohan on Stenbeckin aivan viimeisiä uusgoottilaisia kirkkoja, eli historiallisesti kiinnostava.

Täällä me voimme testata, muokata ja parantaa omia menetelmiämme

Kirsi Karpio

Tämä on meille myös teknisesti kiinnostava kun täällä on paljon pintaa ja eri tavoin likaantuneita pintoja. Täällä me voimme testata, muokata ja parantaa omia menetelmiämme, eli kirkko on ammatillisesti kiinnostava, sanoo Karpio.

Kun ranskanleivät Forssassa on käytetty, alkaa tehtaalaisia varten rakennettu, sisällissodan melskeeseen valmistunut kirkko olla läpikotaisin hienossa kunnossa. Jo aikaisemmin rakennusmiehet ovat käyneet lävitse kirkon ulkopuolen, ja tuolloin korjattiin muun muassa kirkon torni.