USA:n höllentyneen kannabispolitiikan seuraus: Meksikon huumekartellit tähyävät nyt Eurooppaan

Meksikon huumekartellit tähyävät Euroopan markkinoille, koska kannabiksen yleistyvä laillistaminen vie niiden rikollisbisnekseltä pohjaa. Suomessa ei näkyviä muutoksia kannabismarkkinoilla kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole näkyvissä.

Ulkomaat
Sotilaat pidättämässä kartellin johtajaa.
Meksikon huumeiden vastaisessa sodassa on kuollut vuoden 2006 jälkeen virallisten lukujen mukaan yli 60 000 ihmistä, epävirallisten lukujen mukaan kuolleita on jopa kaksinkertainen määrä. Kuvassa Zeta-kartellin ja meksikolaisten sotilaiden yhteenotto Coauhuilan osavaltiossa lähellä USA:n rajaa.EPA

Kannabiksen yleistyvä käytön ja hallussapidon laillistaminen Yhdysvalloissa ovat pakottamassa Meksikon suuria huumekartelleja pohtimaan markkinoilleen uusia kohteita ja tähyämään muun muassa Eurooppaan.

Suomessa ei Helsingin huumepoliisin päällikön ylikomisario Jukka Paasion mukaan ainakaan toistaiseksi ole näköpiirissä meksikolaisten kartellien tunkua, kuten ei myöskään siirtymistä USA:n kaltaiseen viihdekäytön sallivaan systeemiin.

– Meillähän on kaikkien huumeiden suhteen nollatoleranssi. Suomessa pienelle joukolle on myönnetty oikeus ostaa lääkekannabista suihkemuodossa lähinnä ms-taudin hoitoon, Paasio kertoo.

Paasion mukaan meillä laitonta marihuanaa tulee markkinoille sekä kotikasvatuksen myötä että kansainvälisten rikollisjärjestöjen toimesta.

– Tietenkin aina, jos ainetta on enemmän saatavilla, se laskee hintaa ja mitä vaikeammin ainetta löytyy, sitä korkeammaksi hinta kohoaa.

Se ei marihuanan hintaan vaikuta, myydäänkö se Pohjois- vai Etelä-Suomessa. Sen sijaan esimerkiksi vankilassa myydyn huumeen hinta on Paasion mukaan todella kova.

Myyjien ja käyttäjien määrä on Paasion mukaan meillä aika lailla vakiintunut.

– Jos myyjiä määrällisesti alkaa tulla enemmän, se todennäköisesti vaikuttaa hintoihinkin.

– Yleisesti voisi todeta, että marihuana on tällä hetkellä hasista kalliimpaa, koska se on käyttäjien mielestä syrjäyttänyt hasiksen ja maksaa parikymppiä grammalta, Paasio sanoo.

Internetin kautta tapahtunut myynti on lisääntynyt muun maailman tapaan myös Suomessa.

– Nettimyynti on uudenlainen haaste poliisillekin, mutta toki poliisilla on aina omat keinonsa pysyä rikollisten perässä. Nettihinnat todennäköisesti vaihtelevat enemmän, kun anonyymisti sekä myydään että ostetaan, Paasio toteaa.

Atlantin yli saapuvien huume-erien tuloreitti Suomeen kulkee Afrikan kautta tai suoraan Eurooppaan esimerkiksi Espanjan kautta.

Suomeen ulkomailta tuodun kannabiksen alkuperää on Paasion mukaan vaikea selvittää, koska sitä voidaan kasvattaa ympäri maailmaa.

– Joka tapauksessa kyseessä on järjestäytyneen rikollisuuden tuottoisa bisnes, jossa liikkuu äärimmäisen isot rahat. Poliisi selvittää jokaisen jutun tutkinnan yhteydessä myös rikoshyödyn ja ottaa valtiolle kaiken sen mitä on saatavissa epäillyn henkilön varallisuudesta, Paasio kertoo.

"Kotikasvatus suojaa meiltä rikollismarkkinoilta"

Suomessa kannabiksen kotikasvatus omaan käyttöön on lisääntynyt roimasti 5-10 vuoden sisällä, kertoo kehittämispäällikkö Tuukka Tammi THL:stä.

– Yksi selitys kotikasvatuksen yleistymiselle on internet, sieltä löytyy ohjeita ja välineitä, jotka mahdollistavat kotikasvatuksen.

– Sikäli kotikasvatuksen suosio suojaa meitä rikollismarkkinoilta ja toisaalta Suomi on sen verran syrjässä ja pieni markkina-alue, että en usko äkilliseen muutokseen ja enkä tätä myöden myöskään hinnan romahduksiin, Tammi sanoo.

Mies polttaa marihuanaa.
Etienne Ansotte / EPA

Se, että laillistamiskuvio on Yhdysvalloissa lähtenyt etenemään voimakkaasti (siirryt toiseen palveluun), ei ole Tammen mukaan sattumaa.

– USA:ssa on tehty jo vuosia lobbaustoimintaa asian eteen, taustalla on ollut pari isoa tahoa. Mm. miljardööri George Soros on tukenut toistakymmentä vuotta Drug Policy Alliance -järjestöä, jonka tavoitteena on ollut kannabiksen laillistaminen ja nyt vaikuttaa siltä, että työ on alkanut tuottaa tulosta.

Sallivien kantojen puoltoargumentteina on Yhdysvalloissa käytetty mm. rikollistoiminnan haittojen lieventämistä.

Yhdysvalloissa viihdekäytön sallivien osalvaltioden määrä kasvaa

USA:n osavaltioista Colorado, Washington ja Alaska ovat sallineet viihdekäytön täysi-ikäisten keskuudessa ja helmikuussa se sallittiin myös pääkaupungissa Washington DC:ssä. Oregon liittyy osavaltioiden joukkoon heinäkuussa. Lisäksi 23 osavaltiota on laillistanut kannabiksen käytön lääketieteellisistä syistä.

Osavaltioiden välillä on eroja mm. kotikasvatuksen määrän rajoituksessa ja sen suhteen montako grammaa on sallittu hallussapitoraja. Reilu vuosi sitten Colorado salli osavaltioista ensimmäisenä kannabiksen laillisen myynnin.

– Kun kannabiksen kasvatus sallitaan ja sen saatavissa oleva määrä kasvaa yhä suuremmaksi USA:ssa, tämä vaikuttaa tuotannon kannattavuuteen Meksikossa ja pakottaa rikollisjärjestöt etsimään uusia markkina-alueita, kertoi Meksikon kansallisen autonomisen yliopiston turvallisuusasiantuntija Javier Oliva uutistoimisto AFP:lle.

Oliva sanoo YK:n alaiselle kansainväliselle huumevalvontakomitealle toimittamassaan raportissa, että Meksikon huumekartellit keskittyvät USA:n vähentyvän kysynnän myötä toimittamaan kannabista enenevästi Euroopan markkinoille, samalla kun toivovat maan Meksikon sisäisen kysynnän kasvavan.

A-klinikkasäätiön tuore selvitys kannabiksen laillistamisen seurauksista USA:ssa (siirryt toiseen palveluun)