1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Naarassorsien kova kohtalo: jopa parikymmentä urosta yhden kimpussa

Keväisin saattaa nähdä raa'an näköisen ilmiön järvellä tai joella. Sinisorsat parittelevat innokkaasti, mutta pariskunnan sijasta yhden naaraan kimpussa saattaa olla jopa 20 koirasta. Lintuharrastajilla on ilmiölle oma terminsäkin: sorsien joukkoraiskaus.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Lintujen paritteluaikana etenkin sinisorsakoiraat innostuvat toisinaan turhankin paljon parittelutouhuista. Yhden naaraan kimpussa voi olla nimittäin useampi kymmenen urosta ja naaras joutuu innokkaiden sulhojen kourissa välillä veden allekin.

Touhu näyttää varsin raa'alta, mutta BirdLife Suomi ry:n suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kuitenkin huomauttaa, että harvemmin naaras kuolee koiraiden käsittelyssä.

– Naaras ei yleensä huku tässä sorsien joukkoraiskauksessa. Se näyttää hurjemmalta kuin onkaan. Ilmiö johtuu pitkälti siitä, että jokainen yksilö haluaa jatkaa sukuaan. Sinisorsien parissa tämä vaikuttaa olevan pysyvä ilmiö, ilmeisesti evoluution kannalta katsottuna tämä piirre pysyy keskimääräisesti mukana.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Valtaosa sinisorsista viettää pitkälti aikansa kumppaninsa kanssa, mutta irtonaaraat joutuvat urossorsien kosiskelun kohteeksi.

Kajaanilainen luontovalokuvaaja Jouni Ruuskanen löytää ilmiön syyksi muutakin kuin kovan paritteluvietin.

Sinisorsien parissa tämä vaikuttaa olevan pysyvä ilmiö, ilmeisesti evoluution kannalta katsottuna tämä piirre pysyy keskimääräisesti mukana.

Teemu Lehtiniemi

– Koiraita on paljon enemmän kuin naaraita, koska metsästysaikana naaraat joutuvat herkemmin metsästäjän kohteeksi. Naaraat huolehtivat vielä siinä vaiheessa poikasistaan, kun uros on saattanut lähteä jo turvaan kaupunkiympäristöön.

Ruuskasen mukaan keväisin myös näkee muutamia naaraita, joiden kohtaloksi parittelukumppanien määrä on koitunut.

– Naaras väsyy, kun heti yhden koiraan jälkeen toinen kiipeää selkään. Vedessä naaras ei pääse pakoon koiraita, ja lopulta se hukkuu.