1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Veteraanipäivä

"Tarkoituksena on havainnollistaa, kuinka paljon nuoria miehiä sota vei"

Maanantaina vietetään kansallista veteraanipäivää Lapin sodan päättymisen muistoksi. Pohjois-Pohjanmaalla juhlallisuuksissa on veteraanien lisäksi myös koululaisia ja varusmiehiä.

Talvisota alkoi klo 6.50 aamulla. Kuva: YLE

Toiseen maailmansotaan liittyvät sotatoimet Suomen alueella loppuivat tasan 70 vuotta sitten, kun Lapin sota päättyi. Tapahtumien muistoksi myös Pohjois-Pohjanmaalla sankarihaudoille lasketaan maanantaina seppeleet.

Pyhäjärvellä vuosipäivää vietetään yhteistyössä paikallisten koulujen kanssa. Pyhäjärven Lions Clubin aloitteesta alakoulun, yläkoulun ja lukion oppilaat laskevat kynttilän jokaiselle 270 sankarihaudalle.

– Tarkoituksena on havainnollistaa, kuinka paljon nuoria miehiä sota vei, sanoo Harri Heikkilä Pyhäjärven Lions Clubista.

Juhlallisuuksia monilla paikkakunnilla

Tapahtumaan osallistuu yläkoulusta 150, alakoulusta 70 ja lukiosta noin 50 oppilasta.

– Näin laajaa koulurajat ylittävää yhteistyötä ei ole aiemmin tehty. Hieman jännittää, yläkoulun rehtori Anja Nilivaara nauraa.

Pyhäjärven lisäksi veteraanipäivän juhlallisuuksia järjestetään ainakin Oulussa, Vihannissa, Kempeleessä, Pyhäjoella ja Siikajoella.

Varusmiehet veteraanien vieraina

Kansallisena veteraanipäivänä halutaan myös saattaa veteraaneja ja nuoria asevelvollisia yhteen. Kainuun prikaatin varusmiehet käyvät tervehdyskäynneillä hoitokodeissa ja palvelutaloissa.

– Veteraanit ovat aina olleet tärkeitä Puolustusvoimille, ja haluamme olla siirtämässä heidän perinteitään eteenpäin. Kansalliseen veteraanipäivään satsataan kaikki voimat, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Kimmo Rajala.

Varusmiehiä vierailee maanantaina Oulussa Tuiran, Keskustan ja Höyhtyän palvelukeskuksissa.

Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa vietetään ensi vuonna Oulussa.