Poliitikoilla on yhä suurempi vaara joutua ivan kohteeksi

Uutissatiirit ja ajankohtaisviihde ovat muodissa kotimaisilla tv-kanavilla. Anna Perhon kyselytunti, Tuulitunneli, Noin viikon uutiset ja HS Uutisraportti ovat uusimpia ohjelmia. Tv-trendi on saapunut ulkomailta.

Anna Perho Kuva: Yle

Yle TV2:n_ Anna Perhon kyselytunti_ marssittaa torstaina televisioon juontaja-toimittaja Perhon luotsaaman ajankohtaispaneelin. Pääkanavilla on jokaisella jo ainakin yksi oma uutisviihdeohjelma, Ylellä useampia.

Uusista ohjelmista Yle TV2:n Noin viikon uutiset ja Nelosen HS Uutisraportti edustavat perinteisempää uutissatiiria toimittaja- ja koomikkohahmoineen. MTV3:n Tuulitunnelissa ajankohtaisia asioita käsittelee puolestaan tosi-tv-julkkisten paneeli.

_Anna Perhon kyselytunnissa _paneeliin kuuluu näyttelijöitä ja elokuvantekijöitä. Perhon mukaan persoonavetoinen ohjelma kulkee kultaisella keskitiellä.

– Piirtäisin janan sillä tavalla, että yhdessä päässä on Tuulitunneli ja toisessa Pressiklubi. Me olemme siinä keskellä. Tämä ohjelma onnistuu silloin, jos se on täsmälleen viihteen ja asian leikkauspisteessä.

Käsikirjoitukseen satsaaminen näkyy

Miksi jo esimerkiksi asemansa vakiinnuttaneet Uutisvuoto sekä Hyvät ja huonot uutiset saavat nyt niin runsaasti seuraa? Elokuva- ja tv-tutkija Anu Koivunen sanoo trendin saapuneen ulkomailta.

– Uutisia kulutetaan hyvin monilla eri tavoilla samanaikaisesti. On perinteisiä uutisia, personoituja uutisia ja eri välineiden uutisia. Tähän kulutuksen kirjoon mahtuu erilaisia uutissatiireja tai uutisviihdeohjelmia.

Koivusen mukaan ajankohtaisviihteen taso näkyy siinä, kuinka paljon käsikirjoittajiin panostetaan. Anna Perhon kyselytunnissa käsikirjoittajana on Presidentinkansliaa kynäillyt kolumnisti Jyrki Lehtola. Klassisessa uutissatiirissa perusainesta ovat keskeiset poliittiset uutiset.

Ohjelmia uutisnarkkareille ja uutisvälttelijöille

Koivusen mukaan uutisviihdettä on sekä uutisten suurkuluttajille että niitä vieroksuville.

– Erilaiset uutissatiirit puhuttelevat erilaisia yleisöjä. Ohjelmista näkyy, minkälaiseen yleisöön ne ovat kallellaan. Niitä on sekä uutisnälkäiselle yleisölle että ihmisille, jotka eivät ole niin sisällä politiikan viimeisimmissä kiemuroissa.

Radiojuontajatyössään päivittäin uutisia käsittelevälle Anna Perholle avain kiinnostavaan ajankohtaisviihteeseen on yllätyksellisyys.

– Haluan itse katsoessani tämäntyyppistä ajankohtaisohjelmaa, että minut yllätetään. Jos arvaan puhujan ilmeistä, että tuo sanoo tuon, niin vaihdan kanavaa.