Jarkko Mänttäri: Veivätkö Vihreät Vasemmistoliiton edustajapaikan Keski-Suomessa?

Pitkäaikainen Kansan Uutisten toimittaja, nykyisin eläkkeellä oleva Jarkko Mänttäri näkee, että Vasemmistoliiton on jatkossa entistä vaikeampaa saada kansanedustajaa Keski-Suomesta.

Vasemmistoliitto
Toimittaja Jarkko Mänttäri Radio Keski-Suomen studiossa.
Toimittaja Jarkko Mänttäri jää eläkkeelle Kansan Uutisista 31.12.2013 - tasan 40 vuoden työuran jälkeen.Arvo Vuorela / Yle

Vasemmistoliitto jäi vaaleissa ilman kansanedustajanpaikkaa Keski-Suomen vaalipiiristä ensimmäistä kertaa kymmeniin vuosiin. Puolueella on ollut Keski-Suomesta edustaja koko Vasemmistoliiton olemassaolon ajan.

Nyt Vasemmistoliitto menetti Keski-Suomessa yli kolme tuhatta ääntä, samaan aikaan kun Vihreät nosti äänimääräänsä lähes neljällä tuhannella.

Jyväskylässä ainakin pidettiin Eila Tiaisen jatkoa varmana.

Jarkko Mänttäri

– Jyväskylässä ainakin pidettiin Eila Tiaisen jatkoa varmana. Samalla ajateltiin, että olisihan se hyvä jos Vihreätkin saisivat Keski-Suomesta paikan. Jotkut Vasemmistoliiton kannattajatkin puhuivat ääneen, että voisi äänestä Touko Aaltoa. Siten saataisiin punavihreä liitto Keski-Suomesta, sanoo Kansan Uutisten toimittajana yli 40 vuotta työskennellyt Jarkko Mänttäri.

Vihreiden Touko Aalto saikin pitkälle yli neljä tuhatta ääntä, ja tuli valituksi eduskuntaan.

Vasemmistoliiton ehdokasasettelu ei myöskään onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.

– 14 Vasemmistoliiton ehdokkaasta viisi jäi alle kahden sadan äänen. Yhteiskertymä jäi siis pieneksi, Mänttäri sanoo.

Työläisten äänet lensivät muualle

Vasemmistoliitto on ollut luomassa nahkaansa työväenpuolueesta kulttuuri- ja talousvasemmistoksi. Se saattaa näkyä myös äänestyskäyttäytymisessä.

Työläisääniä on täytynyt valua Perussuomalaisiin.

Jarkko Mänttäri

– Työläisääniä on täytynyt valua Perussuomalaisiin, ja Lauri Ihalainen arvostettuna entisenä ay-johtajana on vetänyt vähemmän puoluepoliittisesti sitoutuneen työväen ääniä, Mänttäri arvioi.

Myöskään Vasemmistoliiton valitsema talouslinja ei kenties tuntunut uskottavalta. Kun julkisen talouden velka oli laajalla rintamalla puhuttu turmiolliseksi, elvytyspolitiikka ja lisävelanotto saattoivat näyttää vastuuttomilta.

– Sitä ei osattu uskottavasti selittää. Mutta toisaalta, eivät nämä äänestäjien valinnat aina ole järkipohjalta tehtyjä. Teuvo Hakkarainen, jonka näytöt näiltä neljältä vuodelta ovat pikkuisen kyseenalaiset, sai Jyväskylästäkin suurin piirtein yhtä paljon ääniä kuin jyväskyläläinen kansanedustaja Eila Tiainen, Mänttäri laukoo.

Viestintä epäonnistui

Mänttäri näkee, että Vasemmistoliiton aatteellinen viestintä ennen vaaleja epäonnistui.

– Puolue leimautui julkisuudessa liikaa marginaaliryhmien puolustajaksi. Joillekin tuli sellainen käsitys, että Vasemmistoliitto ei olekaan enää köyhien, vähäväkisten ja pienituloisten asialla. Siinä voi puolue katsoa peiliin, viestiä ei ole osattu muotoilla eikä levittä oikein, sanoo Mänttäri.

Työväestön tavoittaminen alkaa olla jo Vasemmistoliitolle jonkinlainen ongelma.

Työläisnuorisoon ei ole oikein yhteyttä.

Jarkko Mänttäri

– Jyväskylässä nuorten toiminta on ollut jo vuosia hyvin aktiivista. Se on tosin yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoiden harteilla. Työläisnuorisoon ei ole oikein yhteyttä, Mänttäri toteaa.

– Nyt on analyysin paikka. Kevyillä selityksillä tästä ei kannata lähteä eteenpäin, vaan pitää miettiä tarkasti mitä on tehty väärin ja mitä pitäisi muuttaa, hän jatkaa.

Vasemmistoliitossa tappio kirpaisee myös siksi, että menetetyn edustajanpaikan saaminen takaisin on vaikeaa.

– Se tiedetään muista vaalipiireistä, että on paljon vaikeampaa nousta takaisin eduskuntapuolueeksi kuin pitää aikaisempi kansanedustajanpaikka, sanoo Mänttäri.

Jarkko Mänttäriä haastatteli Titta Puurunen.