Luomuruokaa vai lähiruokaa? Asiantuntija lyttää molemmat

Luomu- ja lähiruoka eivät asiantuntijan mielestä ole vastaus väestön kasvavaan ruoantarpeeseen. Vaikka luomu on planeetalle ja viljelijälle turvallisempi vaihtoehto, se on samalla myös paljon tehottomampi viljelymuoto.

luonto
Bataatit ja perunat kaupassa.
Jyrki Lyytikka/ Yle

Sekä luomu- että lähiruoka ovat kasvinjalostuksen dosentin mielestä uskomusruokia. Kaikki luomuvihannesten terveellisyyteen ja vihannesten kuljetuksen ympäristövaikutuksiin liittyvät uskomukset eivät pidä paikkaansa.

Luomun tuotantomenetelmät ovat ympäristö- ja viljelijäystävällisempiä, sillä luomutuotannossa ei muun muassa käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Luomuun liitetään lisäksi paljon mielikuvia terveellisemmistä ja ravintorikkaamista tuotteista.

Kasvi joutuu tuottamaan itse monia myrkyllisiä aineita torjuakseen tuholaisia ja kasvitauteja.

Jussi Tammisola

Kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisola Helsingin yliopistosta huomauttaa, ettei luomuruoan terveysetuja ole luotettavasti pystytty todistamaan tutkimuksissa.

– Luomussa on monia riskitekijöitä, jotka saattavat huonontaa vihannesten laatua. Jos kasvia suojellaan huonosti, kuten luomussa usein käy, kasvi joutuu tuottamaan itse monia myrkyllisiä aineita torjuakseen tuholaisia ja kasvitauteja, Tammisola toteaa.

Lähiruoka puolestaan on yleisen käsityksen mukaan planeetan kannalta parempi vaihtoehto, sillä sen kuljetukseen kuluu vähemmän polttoainetta ja ruoan alkuperä on paremmin tiedossa. Lisäksi lähiruoka tulee usein pientuottajilta. Tammisola kuitenkin huomauttaa, ettei missään ole tarkkaan määritelty, mikä tekee ruoasta nimenomaan lähiruokaa.

Vähemmän satoa, enemmän viljelymaita

Luomu on tehoviljelyä ekologisempaa, mutta myös tehottomampaa. Väestön kasvaessa maapallon on kyettävä elättämään yhä enemmän ihmisiä. Tammisolan näkemys on, ettei luomutuotanto riitä ruokkimaan kaikkia maapallon ihmisiä.

– Luomuruoka rasittaa omalla tavallaan maapalloa, sillä sitä tulee kerralla vähemmän kuin tehotuotannossa kasvatettuja tuotteita. Jotta luomua saataisiin enemmän, pitäisi saada entistä enemmän viljelyalaa. Luonnonvaraisten alueiden katoaminen maanviljelyn vuoksi on jo nyt suuri ongelma, Tammisola toteaa.

Tammisolan mukaan kuljetuksen merkitys ruoantuotannon ympäristövaikutuksissa ei ole niin suuri, kuin ihmiset luulevat. Vihanneskiloa kohden polttoainetta kuluu pienissä erissä kuljetettuna usein jopa enemmän, kuin jos ruoka tulisi tuhansien kilometrien päästä. Siksi myöskään lähiruoka ei ole täysin ongelmaton ratkaisu.

– Sitä ei haluta kuunnella, koska se on hyvä markkinointikeino ja kiva ajatus, että läheltä tuleva ruoka olisi parempa, Tammisola kommentoi.

Akuutti: Luomuruoka – terveellisempää vai ei?