Kirjasto tarjoaa mahdollisuuksia, joita muut eivät

Ilmaiset tietoverkkoyhteydet, soittimien käyttömahdollisuus, ja vaikkapa vinyylilevyjen digitointi ovat tehtäviä, joilla kirjasto edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa.

Kotimaa
Marjaliisa Hynninen Kemin kaupunginkirjastossa.
Jarno Tiihonen / Yle

Kirjastot tarjoavat nykyään paljon muutakin kuin vain kirjojen lainaamista. Ihmisten ajankäyttö ja tiedonsaanti on muuttunut ja johtanut lainausmäärien laskuun.

Kirjastojen on ollut muututtava maailman mukana, sanoo Kemin vs. kirjastotoimenjohtaja Liisa Hyvärinen.

– Meidän toimintaympäristö muuttuu koko ajan. Taloudelliset resurssit muuttuu. Tulee uusia haasteita esimerkiksi väestön ikääntymisestä ja maahanmuutosta, Hyvärinen muistuttaa.

– Asiakaskunnan muuttuminen ja yhteiskunnan muutokset heijastuvat jatkuvasti kirjastojen toimintaan ja luovat sitä muutostarvetta. Meidän täytyy pysyä mukana yhteiskunnan muutoksessa.

Kirjastojen puuttuminen kaventaisi monien mahdollisuuksia harrastaa

Hyvärinen muistuttaa, että kirjastoilla on kuitenkin edelleen tärkeä rooli tasa-arvoisen yhteiskunnan edistäjänä. Kirjasto tarjoaa mahdollisuuksia, joita muualta ei ole ilmaiseksi saatavilla.

– Ihmisten opiskelu- ja harrastusmahdollisuudet kapenisivat huomattavasti. Tämä lakisääteinen maksuton kirjastolaitos on todella ollut suuri tasa-arvotekijä ja on sitä edelleen. Tänä päivänä ehkä vielä enemmän kuin aiemmin.

– Esimerkiksi Kemin kirjastosta löytyy piano, kitara ja sähkörummut, joita voi soittaa. Lisäksi on tarjolla tietokoneita ja langaton verkko kaikkien käytettävissä.

Kirjastolla on omissa kokoelmissaan myös vinyylilevyjä, sekä VHS ja C-kasetteja, joita on muutettu digitaaliseen muotoon. Kirjastosta löytyy mikrofilmejä esimerkiksi tutkimusta varten.

"Kirjasto on erityisen tärkeä juuri vaikeina aikoina"

Poliitikot puhuvat yleisesti kuntien velvoitteiden vähentämisestä. Aika usein leikkaukset on ollut helpointa kohdistaa kulttuuriin.

Asetelma on aiheuttanut epävarmuuden tunnetta siitä, että kirjastoverkon harventaminen voi olla pöydällä. Hyvärinen pitää kirjastoa erityisen tärkeänä juuri tällaisena aikana.

– Me kuuntelemme uutisista joka päivä näitä yt-neuvotteluja ja työttömyyden kasvua eli tuloerot on tänä päivänä suuret. Meillä on suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuutta saada näitä palveluja muualta ja jotka ovat syrjäytymisvaarassa. Ja kirjasto yhtenä palveluna on varmasti tärkeä näiden ihmisten kannalta, Hyvärinen sanoo.