1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Opiskelijoiden drinkkirobotti valmistui vapuksi – katso video Juomaatista

Seitsemän Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijaa rakensi projektityönä Juomaatti-drinkkirobotin. Robotti osaa automaattisesti valmistaa drinkin tietokoneohjauksen kautta. Baarimikkojen ei tarvitse töidensä puolesta pelätä, sillä Juomaatti-laite jää tekijöidensä yksityiseen käyttöön.

ilmiöt
Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat esittelevät rakentamaansa Juomaatti-drinkkirobottia.
Juomaatin ideoivat Joonas Mantere (vas.), Hermanni Korkeamäki, Toni Pyhäjärvi, Teppo Hankamäki, Joonas Viitakoski, Markus Alardt ja Petri Kemppainen.

Koulutyön ei suinkaan tarvitse olla tylsää arkista puurtamista. Sen tietävät drinkkirobotin rakentaneet Oulun ammattikorkeakoulun automaatiotekniikan opiskelijat.

– Alun perin oli tarkoitus tehdä jokin harrastepajan projekti. Mietittiin kaikkia erilaisia vaihtoehtoja koptereista liikkuviin roskiksiin, mutta lopulta päädyttiin opiskelijalähtöiseen projektiin ja tehtiin drinkkiautomaatti, ryhmän puhemieheksi nimetty Hermanni Korkeamäki kertoo.

Juomaatti-drinkkirobotti on osa Oulun ammattikorkeakoulun harrastepajaa, jossa koulu toimii apuvoimana projektien toteutuksessa. Drinkkikoneen tarkoituksena on valmistaa drinkkejä täysin automaattisesti. Laitteen kaksitoista alkoholipulloa ja kuusi lantrinkia pyörivät vinhaa vauhtia ja valmistavat drinkkejä melkein jokaiseen makuun.

Projekti alkoi keväällä 2012 suunnittelulla. Itse toteutus lähti käyntiin alkuvuodesta 2013.

Onhan vappu ihan hyvä ajankohta saada laite käyttöön.

Hermanni Korkeamäki

– Sen piti valmistua puolessa vuodessa eli ensimmäiseksi vapuksi. Suunnitelmat ovat kuitenkin jatkuvasti muuttuneet ja vaihtuneet ja jatkuvasti on pitänyt hioa enemmän, Korkeamäki kertaa.

Drinkkirobotti ei valmistunut ensimmäiseksi eikä toiseksi, vaan lopulta vasta kolmanneksi vapuksi.

– Kyllä se tuli jo vähän painostuksena koulunkin puolelta, että pitäisi saada projekti päätökseen. Onhan vappu ihan hyvä ajankohta saada laite käyttöön, Korkeamäki jatkaa.

"Tehdään baarimikoista pelkkiä mikkoja"

Miesporukka on ylpeä työstään. Baarimikoistakin olisi tarkoitus tehdä Juomaatin myötä pelkkiä mikkoja.

– Kyllähän se on automaatioinsinöörien lähtökohta, että laitetaan ihmiset parempiin työtehtäviin, Korkeamäki nauraa ja jatkaa, että todellisuudessa Juomaatti jää miesten omaan käyttöön.

Tällä hetkellä laite tönöttää Korkeamäen, Teppo Hankamäen ja Petri Kemppaisen olohuoneen nurkassa.

– Vappuna käytetään sitä mahdollisimman paljon ja sen jälkeen todennäköisesti laitetaan se jemmaan jonkun luo. Sitä on luonnollisinta säilyttää täällä nyt, mutta vielä ei olla päätetty, kenen luo se tästä lähtee.

Seitsemästä tekijästä kolme on Etelä-Pohjanmaalta kotoisin.

– Opiskelijoiden suunnalta on toive drinkkiautomaatista tullut, mutta totta kai kotipaikka vaikuttaa asiaan, Korkeamäki naurahtaa.

Pientä hiomista vailla

Laitteen ohjaus toimii tietokoneen käyttöliittymän kautta. Hyvin yksinkertaisesti nappia painamalla voi valita, millaisen drinkin haluaa.

– Tarkoitus on saada tähän Android-käyttöjärjestelmä, että sitä voi ihan puhelimella ohjata, Korkeamäki kaavailee.

Laitteen kehittely on edennyt jo pitkälle, vaikka välillä vastoinkäymisiäkin on tullut.

Tarkoitus on saada tähän Android-käyttöjärjestelmä.

Hermanni Korkeamäki

– Ei ole ensimmäinen kerta, jos tämä ei satu toimimaan, Mantere naurahtaa ja myöntää, että laite on joskus liiallisessa testikäytössä päässyt ylikuumenemaan.

Toisella yrittämällä laite tekee kuin tekeekin drinkin yhteensä neljästä eri ainesosasta.

– Oltiin ensimmäinen ja muuten myös viimeinen harrastepaja, koska taidettiin olla ainoita, jotka saivat projektin tehtyä, miehet nauravat ja kehottavat Korkeamäkeä ottamaan testihuikan.

Laite toimii mallikkaasti, mutta Korkeamäen ilmeestä päätellen miesjoukon drinkkireseptejä pitää vielä hioa.

Noora Takamäki / Yle Oulu

Lue seuraavaksi