1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Simpanssit katsovat molempiin suuntiin, kun ne ylittävät tien

Johtavat simpanssit huolehtivat usein siitä, että myös heikot yksilöt selviävät tien ylityksestä.

Kuva: Harish Tyagi / EPA

Ihmisiltä se ei aina onnistu, mutta ugandalaiset simpanssit ovat sen oppineet: tietä ylitettäessä on ensin katsottava oikealle ja vasemmalle.

Tutkimuksessa seurattiin simpansseja, jotka ylittivät vilkasta tietä Sebitolissa Kibalen luonnonpuistossa. Yhteensä yli 120 simpanssia ylitti 20 eri tapauksessa tien, jolla ajoi keskimäärin yli 90 autoa tunnissa. Nopeimmillaan autot ajoivat sadan kilometrin tuntivauhtia.

Tutkija Marie Cibot Ranskan kansallisesta luonnonhistoriallisesta museosta kertoo että, tutkimus on ensimmäinen, jossa seurattiin vilkkaasti liikennöityä asfalttitietä ylittäviä apinoita.

Simpanssit ovat erityisen varovaisia, kun ne lähtevät ylittämään tietä. Niistä 92 prosenttia katsoi sekä oikealle että vasemmalle ennen ylitystä. Lisäksi 57 prosenttia niistä juoksi tien poikki. Toisin sanoen ne tiesivät, että nopeus on valttia, tulkitsivat tutkijat.

Tyypillistä oli, että alfaurokset johtivat laumaa. Näin kävi 83 prosentissa tapauksista. Esimerkiksi puissa tehdyillä tutkimusretkillä vain noin puolessa alfaurokset olivat johdossa.

Monasti johtavat simpanssit huolehtivat myös siitä, että muita heikommat yksilötkin selviävät tien ylityksestä. Lähes yhdeksän kymmenestä terveestä yksilöstä katsoi taakseen tai pysähtyi, kun poikanen tai loukkaantunut yksilö jäi taakse.

Aiemmin Guineassa tehdyssä tutkimuksessa simpanssit eivät käyttäytyneet samalla tavoin. Siellä ne ylittivät tien yleensä jonoissa, kun Sebitolissa eläimet jakautuivat usein pieniin ryhmiin. Asiaa voi sellttää se, että Sebitolissa liikenne on vilkkaampaa ja nopeampaa.

Tutkija Cibot'n mukaan Afrikan tieverkko kehittyy kovaa vauhtia. Siksi hän toivoo voivansa parantaa simpanssien liikenneturvallisuutta yhdessä Ugandan viranomaisten kanssa. Cibot haluaa siltoja ja tunneleja simpanssien käyttämille reiteille sekä nopeusrajoituksia, vauhtia hidastavia töyssyjä sekä poliisipartioita ylityspaikoille.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Primatology - (siirryt toiseen palveluun)lehdessä. Siitä uutisoi muun muassa  New Scientist. (siirryt toiseen palveluun)