1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Välillä pelottikin, kun lähelle putosi pommeja" – näin veteraanit kertovat toisesta maailmansodasta

Talvi-, jatko- ja Lapin sotien sotatoimiin osallistui noin 100 000 naista ja noin 600 000 miestä. Sodissamme kaatuneiden ja kadonneitten määrä on noin 95 000 henkilöä. Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi 27.4.1945. Päivää vietetään kansallisena veteraanipäivänä. Sekä Joensuulainen Kusti Lehmusvuori että lotta Helvi Vikström Polvijärveltä kokivat sodan omakohtaisesti.

Kotimaan uutiset
Pommituslentolaivue 44:n ykköslentueen (1/PLeLv 44) Junkers odottaa seuraavaa sotalentoa Onttolassa.

Onttolassa eläkepäiviä viettävä Kusti Lehmusvuori palveli jatkosodassa aluksi jalkaväessä kunnes siirtyi ilmavoimiin, pommituskoneen sähköttäjäksi ja ampujaksi.

Puolen vuoden kurssi käytiin Luonnetjärvellä, jonka jälkeen Kusti tuli Onttolaan Joensuun kupeeseen.

Aluksi kalustona olivat englantilaiset Bristol Blenheim -pommikoneet. Junkerseihin siirryttiin 1943, miehistöt kävivät itse hakemassa koneet Saksasta.

Pommituslentolaivue 44:n henkilöstö tutkii JK-254:n saamia pahoja ilmatorjuntatykin osumia Onttolassa kesäkuussa 1944.
Pommituslentolaivue 44:n henkilöstö tutkii JK-254:n saamia pahoja ilmatorjuntatykin osumia Onttolassa kesäkuussa 1944.Rauno Suhonen/Keski-Suomen Ilmailumuseo
Asemiehet valmistelevat "Rauvanlahden Junkersia" sotalennolle Onttolassa.
Asemiehet valmistelevat "Rauvanlahden Junkersia" sotalennolle Onttolassa.Rauno Suhosen kirjasta Kovan kohtalon pommikone JK-254

Helvi läksi sotaan 19-vuotiaana

Polvijärveläinen Helvi Vikström läksi sotaan lottana jatkosodan alussa. Hän työskenteli Syvärillä sijainneessa kenttäsairaalassa. Reissu kesti sodan loppuun asti.

– Minä olin silloin 19-vuotias. Suomen puolelta lähdettiin heti sodan alettua ja sotasairaala oli siellä pari kilometriä Syvärin asemalta. Siellä oli sisätautiosasto, osasto haavoittuneille, aika iso laitos.

– Minun hommiini siellä kuului ompelemista ja sairaanhoitajien auttelua.

– Välillä pelottikin, kun lähelle putosi pommeja. Itse sairaalaa ei muistaakseni kuitenkaan suoraan pommitettu. Siihen kuitenkin tottui, kun se oli melkein jokapäiväistä.

– Haavoittuneisiinkin tottui. Sekin oli jokapäiväistä silloin, kun oli hyökkäyksiä. Ei sitä kauheutta voinut jäädä miettimään, se vain piti saada pois mielestä.

Helvi Syvärillä nuorena lottana.
Helvi nuorena lottana Syvärillä.Helvi Vikström

Kaikki ei ollut pelkästään sotaa ja kamalaa. Helvi tapasi myös tulevan miehensä kenttäsairaalassa.

– Hän ilmestyi sinne sähkömieheksi, kun minä olin ensimmäisellä lomalla. Tapasimme sillä tavalla, että hänen työtoverinsa kuoli sähköiskuun voimalaitoksella.

– Muistan hyvin ensitapaamisen, kun olimme vettä hakemassa ja Alpo juoksi hakemaan voimalaitokselta lääkäriä, kun työkaveri oli saanut sähköiskun. Työkaveri ei ollut uskonut varoituksia vaan käynyt voimalaitoksen koneiden kimppuun ja saanut kuolettavan sähköiskun. Siitä alkoi tutustuminen.

Yhteistä taivalta kesti aina 90-luvulle, jolloin Alpo kuoli.

Sodan jälkeinen epävarmuuden aika meni Helvillä ja Alpolla, niin kuin monella muullakin rintamalta palanneella, perhettä perustaessa ja rakentaessa.

– Tulihan sitä tietysti seurattua mitä tapahtuu, mutta siinä kodin ja perheen perustamisessa oli sen verran tohinaa, että ei kauheasti kerennyt maailman menoa päivittelemään.

Kaikkiaan sotiemme veteraaneja oli vuoden alussa elossa vielä 30 000 henkilöä. Heistä Pohjois-Karjalassa on noin tuhat.

Puolustusvoimiemme viimeiseksi sotapäiväksi on jäänyt 27.4. 1945, silloin päättyi Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa.

Lue seuraavaksi